Már nagyvárosokban sem ritka a tanárhiány

2017.09.18. 11:29

Az összes tanári állás nagyjából 3 százaléka betöltetlen az országban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Oktatási Hivatal tavaly októberi adatai alapján a Zoom.hu kérdésére közölte, hogy összesen 4752 betöltetlen állás volt akkor az országban.

Mindez nem jelenti azt, hogy az egész országban tanárhiány van, ugyanis összes álláshely száma 158 709, de az Emmi elismerte, hogy vannak olyan települések, ahova nehéz egyes tantárgyakhoz pedagógust találni. Különösen jellemző ez természettudományos területeken, de gyógypedagógust is nehéz néhol találni. A lap a budapesti Vörösmarty Mihály általános iskola esetét is megemlíti, ahol konkrétan maguk a tanulók írták ki Facebookra, hogy angoltanárt keresnek.

A lap cikke szerint nem csak a Klik intézményeiben van pedagógushiány, hanem  a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó szakképzési centrumokban is. Konkrétan mérnöktanárokat nem találnak a szakiskolákban és a szakgimnáziumokban.

A pedagógus szakszervezetek évek óta mondják, hogy hosszabb távon súlyos problémákat okozhat, hogy egyre kevesebb a tanár az országban. Sok tanár megy nyugdíjba, de ennél is nagyobb probléma, hogy sok fiatal hagyja el a pályát, de egyetem alatt is nagy már a lemorzsolódás.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a tanárhiány már nem csak a kistelepüléseken, hanem a fővárosban is problémát jelent. A szakszervezetek a nyugdíjas pedagógusok újrafoglalkoztatását tartanák jó megoldásnak, tavaly kérték is a kormányt, hogy azoknak a nyugdíjasoknak, akik kérvényezik, hogy tovább taníthassanak, ne kelljen lemondaniuk a nyugdíjukról. Erre Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár néhány hete azt mondta, hogy megvizsgálják ennek a lehetőségét.

Az Emmi a lapnak azt mondta, a visszafoglalkoztatásra eddig is volt lehetőség, a beadott kérelmeknek pedig csak körülbelül. 1 százalékát utasították el, jellemzően formai, vagy szakképzettségi hiányosságok miatt.