Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

193 ezer volt a nettó átlagbér júliusban

2017.09.20. 10:10

13,1 százalékkal volt magasabb idén júniusban a bruttó átlagkereset Magyarországon, mint egy évvel korábban. Júliusban konkrétan 290 500 forint volt az átlag bruttó, a januártól júliusig tartó időszakban pedig kicsit kevesebb, 290 300 forint – derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

Az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 193 100 forint, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 200 900 forint volt. Az év első hét hónapjában a bruttó és a nettó keresetek egyaránt 12,6 százalékkal nőttek éves viszonyításban.

A KSH közleménye szerint a növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése volt hatással, illetve az állami alkalmazottak fizetésemelései is növelték az átlagfizetést. A közmunkások átlagbére nettó 54 300 forint volt, ez három százalékkal magasabb a közmunkások egy évvel ezelőtti átlagbérénél.