Nagy siker: soha ennyien nem tanultak mezőgépésznek

2017.11.07. 17:16

Senki nem akart mezőgépész lenni Magyarországon, adta hírül a Mezőgazdasági Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ).

2015-ben például csak 4400 diák kezdett valamilyen mezőgazdasági szakiskolában, de a végzős diákoknak csak negyede tudott egyáltalán sikeres sikeres szakvizsgát tenni.

Azt se érdemes várni, hogy majd a gazdálkodók megjavítják a gépeiket, a magyar gazdálkodók négyötödének semmilyen kapcsolódó végzettsége nincs. Közben meg ömlik az uniós támogatás a mezőgazdaságba, egyre másra veszik a gépeket. Miközben egyre kevésbé vannak géplakatosok, technikusok, akik szerelgessék őket, ha most elromlanak. 

Erre találta ki a Földművelésügyi Minisztérium, az MKB Bank és a gépkereskedők szövetsége, hogy akkor képezzenek rengeteg gyereket mezőgépésznek, az majd megoldja a gondokat. Így idén ősszel minden eddigi rekordot megdöntve 2700 mezőgépész diák kezdte meg tanulmányai, öt év alatt megduplázódott a számuk. 

A Földművelésügyi Minisztérium arra nem tér ki, hogy milyen életpálya-jövedelem várható ma egy mezőgépész végzettségű és tudású embernek, de azt hangsúlyozzák, hogy pillanatnyilag ötezer mezőgépész kéne a mostani gazdáknak. Úgyhogy bővítik ezeknek a kisegítő foglalkozásoknak a képzését, mezőgazdasági gépész, mezőgazdasági gépjavító és mezőgazdasági gépésztechnikus  végzettségű emberünkből várhatóan még több lesz.