Rekord alacsony a munkanélküliség

2017.11.29. 10:00

Augusztus és október között 4 millió 445 ezer ember dolgozott Magyarországon a KSH legfrissebb adatai szerint, 41 ezerrel több, mint egy évvel korábban, bár ötezerrel kevesebb, mint ahányat a harmadik negyedévre mért a statisztikai hivatal. Ezzel a foglalkoztatottsági ráta 68,7 százalékosra emelkedett. Ezt a növekedést pedig most nem lehet a külföldi munkavállalásra vagy a közfoglalkoztatásra fogni, mert közmunkásból 15 százalékkal, külföldön dolgozó magyarból pedig 9 százalékkal kevesebb volt ebben a három hónapban a KSH szerint. 

A munkanélküliségi ráta eközben rekord alacsony  4 százalékra csökkent, 0,8 százalékkal mérséklődött. Augusztus és október között 108 ezer bejelentett munkanélküli volt Magyarországon, 36 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,1 hónap volt; a munkanélküliek 42,1 százaléka legalább egy éve keresett állást, vagyis tartósan munkanélküli volt

A fiatal munkavállalók, 15-24 évesek között még mindig nagyobb azért az állástalanok aránya, ebben a korosztályban 11,1 százalékos a munkanélküliség, ez 1,5 százalékponttal csökkent az elmúlt egy évben.