Karácsonykor sztrájkolhatnak a Metro dolgozói

2017.12.01. 15:35

Már karácsonykor sztrájkolhatnak a Metro áruházak dolgozói, a sztrájkbizottságok már megalakultak - írja a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének közleménye alapján a Napi.hu

A szakszervezet november 28-án, kedden tárgyalt a Metro vezetésével, a cég béremelési ajánlata viszont a KASZ szerint elég messze volt a dolgozók követeléseitől. Az áruházlánc pénteken újabb ajánlatot tett a szakszervezetnek, amely a ugyan némiképp eltért az előzőtől, azonban a szakszervezet nem látott benne érdemi előrelépést, ezért ezt sem tudták elfogadni. Viszont mivel úgy látta a KASZ, hogy nem vezetnek eredményre a tárgyalások, megalakították a sztrájkbizottságokat a Metro áruházaiban. 

Innentől a cégnek a jogszabályok szerint hét napja van arra, hogy tárgyaljon a szakszervezettel, ha pedig ez alatt nem sikerül megállapodni, akkor sztrájk lesz, "mégpedig olyan időpontban, amely fájni fog a cégnek" - írja a szakszervezet. 

Korábban a Napi.hu azt írta, hogy a Metro a nagyjából 2600 munkavállalójának 40-50 százalékát garantált bérminimumon foglalkoztatja, ami idén bruttó 161 ezer forint volt, jövőre pedig 180,5 ezerre nő. A KASZ viszont azt követeli, hogy bruttó 185 ezer forintnál senki ne keressen kevesebben a Metrónál.