Keresik az embereket a közigazgatásban is, miközben elvileg bürokráciát csökkentenek

2017.12.04. 11:13

Bár hivatalos adat nem elérhető a közszférát érintő munkaerőhiánnyal kapcsolatban, mivel a Központi Statisztikai Hivatal már 2016 első negyedéve óta nem közölt friss adatot, de az Mno.hu által átböngészett álláshirdetések alapján az látszik, hogy a közszférában is komoly problémát jelent, hogy nem találni embert a meghirdetett állásokra.

A lap cikkéből kiderül, hogy:

  • a kormányportálon például 2014 júniusától mostanáig összesen 766 álláspályázatot hirdettek meg, főleg a Nemzetgazdasági Minisztériumnál keresnek embert (247 ajánlatot hirdettek meg), de a Minisztérium és a Belügyminisztérium is állandó munkaerőhiánnyal küszködik,
  • viszont a Miniszterelnökségnél nincs munkaerőhiány a portál hirdetései alapján.
  • A Kozigallas.gov.hu-n 3038 közalkalmazotti vagy köztisztviselői álláshirdetési van, ezek közül hatszáz tanári állás betöltetlen, de több száz orvost is keresnek, illetve  önkormányzat ügyintézőkből is hiány van.
  • A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál november végén jelent meg 20-30 álláslehetőség, a Magyar Államkincstárnál 32, a Magyar Nemzeti Banknál viszont csak 11 álláspályázatot talált a lap.
  • Az állami cégek közül a MÁV-nál a legrosszabb a helyzet, 262 állást hirdetett meg az állami vasúttársaság, a Magyar Postánál 110 pozícióra keresnek embert.

Azért is érdekes, hogy ennyi embert keresnek a közigazgatásba, mert a kormány 2016-ban bürokráciacsökkentő tervet hirdetett meg, ehhez képest a terv kihirdetése óta még nőtt is közigazgatásban dolgozók száma.  Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese nemrég nyilvánosa is elismerte, hogy kudarcot vallottak a burokráciacsökkentéssel.