Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

140 fős leépítés lesz a magyar GE-nél

2017.12.07. 14:07

140 fős leépítést tervez Magyarországon az amerikai GE Power a cég globális átszervezési terve alapján. A legtöbb munkahely a veresegyházi telephelyen szűnik meg, de néhány főt Budapesten és Százhalombattán is elbocsátanak – írja a Világgazdaság az General Electric válaszára hivatkozva. Ugyanezzel a kérdéssel az Index is megkereste a céget a lap cikkének megjelenése előtt, de velünk csak annyit közöltek, hogy a Világgazdaságban olvashatjuk el a válaszukat.

A leépítés a GE magyarországi alkalmazottainak egy százalékát érinti, és az az oka, hogy az erőművi és hálózati berendezésgyártás világszerte stagnál, Nyugati-Európában pedig konkrétan még csökken is. A GE Power rendelésállománya a harmadik negyedévben 19 százalékkal, üzemi eredménye 51 százalékkal csökkent, és a következő három évben is csökkenő kereslettel számol az amerikai multi magyar leányvállalata.

Szerdán még arról lehetett olvasni a nemzetközi sajtóban, hogy a General Electric 4500 fős elbocsátásra készül Európában, ugyanakkor a Bloomberg csütörtökön már arról ír, hogy a leépítés összesen 12 ezer ember fog érinteni, és főleg a GE USA-n kívüli leányvállalataiban lehet számítani leépítésékre.

Konkrétan a cég energetikai üzletágát szerveznék újra, ami szellemi és gyártási munkát végző alkalmazottak elbocsátásával is együtt járna. A leépítés az összes alkalmazott 18 százalékát érinti. A francia Les Echos szerdán arról írt, hogy Svájcban, Németországban, Nagy-Britanniában és Franciaországban lesznek elbocsátások: a Bloomberg most azt írja egy névtelen forrásra hivatkozva, hogy Franciaországban nem lesznek leépítések, mert az Alstom 2015-ös felvásárlásakor a GE ígéretet tett erre.

A cég energetikai üzletága a GE egyik legnagyobb divíziója: éves szinten nagyjából 27 milliárd dollár bevételt termel. A GE-nek világszerte összesen nagyjából 300 ezer alkalmazottja van, az energetikai üzletágban kb. 60 ezren dolgoznak. Az átszervezés és leépítés oka, hogy a céget nagyon érzékenyen érintette a gázalapú energia iránt visszaeső kereslet a világpiacon, és a helyzetet rossz menedzsmentdöntések rontották tovább. 

Az átalakítás része a kutatás-fejlesztési költségek visszafogása, de a GE az osztalékát is csökkenti, elhalasztotta a bostoni központjának építését, és bizonyos üzletágakat is eladtak. Ezektől az intézkedésektől jövőre 1 milliárdos dolláros költségcsökkenést vár az energetikai üzletág.

A GE korábban Magyarországon is átszervezte a leányvállalatának működését: 2016 végén bejelentették, hogy 300 embert rúgnak ki a GE Current magyarországi részlegétől, de más részlegeken fejlesztéseket is bejelentettek, konkrétan például 400 új, ipariinternet-megoldásokkal foglalkozó IT-szakértő felvételét tervezték 2017 végéig. Nyáron azt jelentették be, hogy tárgyalnak a General Electric a világítástechnikai üzletágának eladásáról, amely Magyarországon nagyjából 2000 dolgozót érinthet.

Az Index kérdésére a GE elárulta, hogy a cég új vezérigazgatója, John Flannery pár napja megerősítette a vállalat korábbi bejelentését, miszerint a globális Fényforrásüzletág értékesítését tervezik, amibe beletartozik a magyarországi tevékenység is. A Fényforrásüzletág közel 5000 főt foglalkoztat Magyarországon. "Jelenleg a tervezett értékesítési folyamat korai szakaszában vagyunk, így nem tudunk tájékoztatást adni a lehetséges vevőről vagy vevőkről, illetve a tervezett tranzakció további részleteiről" - írták.