Árpád
-2 °C
4 °C

Munkáért cserébe idén is adnának lakást

2018.01.05. 07:18

Újra lehet pályázni munkásszállás építésére, illetve olyan ingatlan felújítására, amely munkásszállásra igénybe vehető - nyilatkozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek.

Az 5 milliárd forintos újbóli kiírás keretében helyi önkormányzatok részére lehet támogatás adni minimum 80 munkavállaló elszállásolására alkalmas munkásszállás kialakítására. 

A támogatás keretében

  • a munkásszállás építési és felújítási költségeit, valamint a beruházás célját szolgáló új tárgyi eszközök költségeit lehet elszámolni.
  • A támogatás részben vagy egészben visszatérítendő és vissza nem térítendő formában nyújtható,
  • a beruházási költségek legalább negyven százalékát az önkormányzatnak saját forrásból kell biztosítania.
  • A támogatás keretében 100 százalék előleg adható.

Varga elmondta, hogy a terv szerint az önkormányzat a munkásszállás megépítését, illetve felújítását követően bérleti szerződést kötne a munkaadókkal, így a bérbeadásból származó bevételből biztosítani lehet a munkásszállás működtetését. A szállót az önkormányzatnak a beruházás befejezésétől számított legalább tíz évig fenn kell tartania.

A programot már tavaly is kiírták, ez alapján Mórahalmon, Újszentivánon, Orosházán és Budapesten, a Ferencvárosban több mint 1,5 milliárd forintos támogatással négy új szálló épül, valamint megújul két, munkásszállás kialakítására alkalmas épület Zalaegerszegen és Veszprémben. Az épületek 634 munkavállaló elszállásolására lesznek alkalmasak, a többi önkormányzattal a szerződések véglegesítése zajlik. 

A most kiírt pályázat keretében január 5-től március 31-ig lehet beadni a kérelmeket a helyi önkormányzat, vagy önkormányzati társulás székhelye szerint illetékes állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalhoz. A program első köréről itt írtunk részletesebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?