Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Munkáért cserébe idén is adnának lakást

2018.01.05. 07:18

Újra lehet pályázni munkásszállás építésére, illetve olyan ingatlan felújítására, amely munkásszállásra igénybe vehető - nyilatkozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek.

Az 5 milliárd forintos újbóli kiírás keretében helyi önkormányzatok részére lehet támogatás adni minimum 80 munkavállaló elszállásolására alkalmas munkásszállás kialakítására. 

A támogatás keretében

  • a munkásszállás építési és felújítási költségeit, valamint a beruházás célját szolgáló új tárgyi eszközök költségeit lehet elszámolni.
  • A támogatás részben vagy egészben visszatérítendő és vissza nem térítendő formában nyújtható,
  • a beruházási költségek legalább negyven százalékát az önkormányzatnak saját forrásból kell biztosítania.
  • A támogatás keretében 100 százalék előleg adható.

Varga elmondta, hogy a terv szerint az önkormányzat a munkásszállás megépítését, illetve felújítását követően bérleti szerződést kötne a munkaadókkal, így a bérbeadásból származó bevételből biztosítani lehet a munkásszállás működtetését. A szállót az önkormányzatnak a beruházás befejezésétől számított legalább tíz évig fenn kell tartania.

A programot már tavaly is kiírták, ez alapján Mórahalmon, Újszentivánon, Orosházán és Budapesten, a Ferencvárosban több mint 1,5 milliárd forintos támogatással négy új szálló épül, valamint megújul két, munkásszállás kialakítására alkalmas épület Zalaegerszegen és Veszprémben. Az épületek 634 munkavállaló elszállásolására lesznek alkalmasak, a többi önkormányzattal a szerződések véglegesítése zajlik. 

A most kiírt pályázat keretében január 5-től március 31-ig lehet beadni a kérelmeket a helyi önkormányzat, vagy önkormányzati társulás székhelye szerint illetékes állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalhoz. A program első köréről itt írtunk részletesebben.