Árpád
-2 °C
4 °C

Egyre népszerűbb a lakásbérlés

2018.01.09. 09:31

Bár még mindig a lakástulajdonlás a meghatározó lakhatási forma az országban, az utóbbi években egyre népszerűbb lett a lakásbérlés, és ezzel együtt egyre többen fektetik olyan lakásokba a megtakarított pénzüket, amiket aztán bérbe adnak – írja a Népszava.

Mindez a KSH adatai alapján is látszik:

  • 2011-ben még csak a lakosság 3,6 százaléka bérelt lakást, 2017-re ez az arány 5,2 százalékra nőtt,
  • a saját tulajdonú lakásban élő háztartások aránya 87,6 százalékról 85,2 százalékra csökkent.
  • Közben ugyanakkor a nem piaci bérlők aránya nem változott jelentősen: hat év alatt 3,5 százalékról mindössze 3,8 százalékra nőtt.

Az albérletek népszerűsége főként a fővárosban, illetve még inkább a nagyobb vidéki városokban nőtt: itt a háztartások 8, illetve 8,4 százaléka piaci áron bérli a lakást. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője is a lapnak elmondta, hogy a vidéki nagyvárosokba egyre többen költöznek a munka miatt, az elmaradottabb régiókban hátrahagyott saját ingatlan értéke viszont nem fedezi egy nagyvárosi lakás árát, ezért kényszermegoldás is az albérlet.

Mostanában egyre jobban megéri a befektetési célú lakásvásárlás, a befektetési célú lakásvásárlások aránya a fővárosban már eléri a 40 százalékot, országosan mintegy 30 százalékos az arányuk. Egyre inkább jellemző, hogy magánszemélyek nem 1-2 lakást, hanem konkrétan egész szinteket vesznek lakáskiadás céljából. 

Balogh szerint ez főleg Budapest belső kerületeiben jellemző, ahol a rövidtávú, turistákat célzó kiadás dominál. Ezt egy idei könnyítés is segíti, ugyanis az ingatlanjukat lakáshotelként hasznosítók már nemcsak egy, hanem három ingatlan után is választhatják a tételes átalányadózást, ami évente 38 400 forint lakásonként. 

Az ingatlanpiac szempontjából több fontos változást hozott a 2018-as év, amelyek a korábbinál kedvezőbb szabályokat írnak elő, erről itt írtunk részletesebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?