Gusztáv
-4 °C
1 °C

Trükköznek a kis cégek a bérminimummal

2018.01.12. 08:57

Trükköznek a vállalatok, hogy ne kelljen kifizetniük az idén megemelt bérminimumot. Leginkább a kisebb cégeknél kerülnék ki a bérminimummal járó kiadást – írja a Magyar Idők.

László Zoltán, az ipari szereplőknél jelen lévő Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a lapnak elmondta, számos, a munkavállalók számára megalázó intézkedést hoz a kis- és középvállalkozások egy része, hogy megússza a garantált bérminimum jelentős emelését. Az idén 181 ezer forintra emelt bérminimumot akkor kell megfizetnie a munkaadónak, ha a dolgozó olyan munkakörben dolgozik, amely szaktudást igényel.

László elmondása alapján ezért sok cég úgy módosítja a foglalkoztatott munkakörét, hogy ahhoz már ne kelljen végzettség, így a 181 ezer forintra emelkedő bérminimumnál alacsonyabb összeget is adhat.

A szakszervezet ebben az esetben azt tanácsolja, hogy a dolgozók ne írják alá a munkakörök módosítására vonatkozó szerződésmódosítást. László azt is elmondta, hogy még mindig elterjedt, hogy a minimálbérre bejelentett munkavállaló a jövedelme egy részét zsebbe kapja.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft