100-ból 5 magyar dolgozik részmunkaidőben

2018.02.20. 10:19

Magyarországon 100-ból mindössze 5 munkavállaló dolgozik részmunkaidőben, de már több cég bevezette a munkaidőkeretben a törzsidőt és a peremidőt, például elég 9 és 14 óra között a munkahelyen tartózkodni - mondta a Világgazdaságnak Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke.

A kereskedelemben, sőt már egyes autóipari beszállító cégeknél is alkalmazzák a részmunkaidős foglalkoztatást. Nemritkán a cégvezetés arra is rábólint, hogy egyes ágazatokban heti egy-két nap otthonról dolgozzon a munkavállaló. A Magyarországon dolgozó 4 millió 450 ezer főből nagyjából 203 ezret foglalkoztattak részmunkaidőben tavaly a harmadik negyedévben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A nők 6,8, a férfiak 3,1 százaléka dolgozott így: összehasonlításképpen Hollandiában a nők körében ez az arány 75 százalék (ennek az előnyeiről és hátrányairól itt írtunk részletesebben).

A Magyar Távmunka Szövetség kutatása szerint Magyarországon a munkavállalók 3 százaléka távmunkás, holott az Ipsos felmérése szerint 37 százalékuk dolgozna így.