Egyre kevésbé féltik a munkahelyüket a magyarok

2018.02.23. 14:57

Folyamatosan nő a munkavállalók biztonságérzete, vagyis egyre kevésbé félnek attól, hogy pár éven belül kiteszi őket a munkáltatójuk - ez látszik a BNP Paribas Cardif biztosító bizalmi indexén, amelyről a Piac & Profit írt. Az indexen 100 pont jelzi a teljes bizalmat, ezen a magyarok 69 pontot értek el 2017-ben, ami még mindig nem igazán magas, de folyamatosan növekszik a 2014-es 60 pont óta. 

A különböző országrészekben elég nagy eltérések vannak abban, hogy mennyire tartanak az emberek attól, hogy egyszer csak kirúgják őket: a budapestiek bíznak a leginkább abban, hogy lesz még állásuk 5 év múlva is, a fővárosban 73 pontot mér az index, a vidéki városokban 69, a kisebb településeken pedig csak 65 pontos a bizalom. 

Természetesen az is sokat számít a munkahelyi magabiztosságban, hogy az adott munkavállalónak milyen végzettsége van: A diplomás vagy érettségizett munkavállalók 70 és 72 ponttal a legbiztosabbak a munkaerő-piaci helyzetükben, míg a 8 osztályt végzettek 68 pontot, a szakmunkást végzettek pedig csak 65 pontot adnának a munkahelyi biztonságuknak.