Négyszáz dolgozónak nem tud fizetni a szombathelyi ruhagyár

2018.03.12. 15:31

Több mint négyszáz munkahely megtartásáért és februári munkabérük kifizetéséért demonstrált a Styl Fashion Kft. dolgozóinak kétharmada hétfőn a szombathelyi városháza előtti téren - írja az MTI. A Styl azért nem tud fizetni, mert a vállalat adótartozásai miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 150 millió forintos inkasszót nyújtott be a cég számlájára. A cég ügyvezetője, Bognár Katalin szerint 

JELENLEG A DOLGOZÓK VÉGKIELÉGÍTÉSÉRE SE LENNE ELÉG PÉNZE A RUHAGYÁRNAK,

de szavai szerint nem a bezárásban, hanem a további működésben gondolkodnak, nem tartanak szükségesnek nagyobb leépítést sem. 

Rabi Ferenc, a Bánya, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezetének (BDSZ) elnöke a demonstráción azt hangsúlyozta: a ruhagyár dolgozói mielőbb egyértelmű választ szeretnének kapni arra, hogy megmarad-e a munkahelyük, az pedig szavai szerint elfogadhatatlan, hogy a dolgozók ne kapják meg a fizetésüket.

A szakszervezeti vezető megjegyezte, hogy a Styl-nek 25 százalékban a szombathelyi önkormányzat is tulajdonosa, éppen ezért megfogalmazása szerint a városnak is érdeke, hogy a cég jól működjön, hogy hosszú távon megmaradjanak a munkahelyek.  Az önkormányzat 2017-ben két alkalommal nyújtott, összesen 150 millió forintos tagi kölcsönt a cégnek és legutóbbi, februári ülésén is megszavazott a közgyűlés 50 millió forint újabb tagi kölcsönt, amelyről a szerződést a Styl ügyvezetője nem írta alá, ennek ellenére a támogatás lehetőségét fenntartja.

A Nyugat.hu azt írta korábban, hogy a cég vezetése szerint az 50 milliós önkormányzati kölcsön nem segítette volna, hogy a cég ki tudja fizetni a dolgozókat, az ugyanis a NAV inkasszója miatt rögtön az adótartozás törlesztésére ment volna, ezért nem fogadták el a felkínált segítséget. A portál szerint a Styl ügyvezetője Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult segítségért. 

A demonstráció után Bognár Katalin, a Styl Fashion ügyvezetője az MTI-nek elmondta: tavaly októberben a menedzsment és a szakmai befektetők összeállítottak egy cselekvési tervet, amelyben leírták, hogy további 320 millió forint állami segítségre lenne szükségük ahhoz, hogy talpra álljon a cég.

Szólt arról, hogy 2015-ben a Styl a munkahelyek megőrzése érdekében - több mint 10 éven át tartó felszámolási eljárás után - 1 milliárd 470 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást kapott, ennek az összegnek a jelentős részét - több mint 900 millió forintot - az épületek, berendezések megvásárlására költötték, kevesebb mint 500 millió forint segítette a további működés átalakítását. 

A beruházási tervnek az is része volt, hogy a cég létrehoz egy könnyűipari központot és  "kompetencia centrumot" , illetve hogy pályázatokon próbál még forrásokhoz jutni, ez a kettő viszont nem valósult meg. Időközben kiderült az is, hogy az önkormányzat 25 százalékos tulajdonrésze kizárja, hogy bizonyos pályázatokon a cég elinduljon. A cég jelenleg sem a munkaerejével, sem pedig a létszámával nem tud szabadon gazdálkodni, ami a piaci viszonyok között komoly hátrányt jelent - mondta az ügyvezető. 

Arra a kérdésre, hogy a szakmai befektetők által korábban megígért 2,2 millió euró befektetés miért nem valósult meg, Bognár azt mondta, voltak kisebb arányú befektetések, de bizonyos stratégiai döntések meghozásához szavai szerint a tulajdonosok közös döntésére lenne szükség. Március 19-re a Styl vezetése rendkívüli taggyűlést hívott össze, ezen hozzák majd meg reményei szerint a helyzet megnyugtató rendezéséhez szükséges döntéseket.

Az Éjen Szombathely - MSZP-DK- Együtt szombathelyi közgyűlési frakciója már korábban bejelentette, hogy március 14-e szerdára rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, amelynek fő célja szerintük az lenne, hogy első sorban a Styl-dolgozók bérének kifizetésére találjanak megoldást.  • Hírek
  • Személyi kölcsön