Judit
3 °C
7 °C

Négyszáz dolgozónak nem tud fizetni a szombathelyi ruhagyár

2018.03.12. 15:31

Több mint négyszáz munkahely megtartásáért és februári munkabérük kifizetéséért demonstrált a Styl Fashion Kft. dolgozóinak kétharmada hétfőn a szombathelyi városháza előtti téren - írja az MTI. A Styl azért nem tud fizetni, mert a vállalat adótartozásai miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 150 millió forintos inkasszót nyújtott be a cég számlájára. A cég ügyvezetője, Bognár Katalin szerint 

JELENLEG A DOLGOZÓK VÉGKIELÉGÍTÉSÉRE SE LENNE ELÉG PÉNZE A RUHAGYÁRNAK,

de szavai szerint nem a bezárásban, hanem a további működésben gondolkodnak, nem tartanak szükségesnek nagyobb leépítést sem. 

Rabi Ferenc, a Bánya, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezetének (BDSZ) elnöke a demonstráción azt hangsúlyozta: a ruhagyár dolgozói mielőbb egyértelmű választ szeretnének kapni arra, hogy megmarad-e a munkahelyük, az pedig szavai szerint elfogadhatatlan, hogy a dolgozók ne kapják meg a fizetésüket.

A szakszervezeti vezető megjegyezte, hogy a Styl-nek 25 százalékban a szombathelyi önkormányzat is tulajdonosa, éppen ezért megfogalmazása szerint a városnak is érdeke, hogy a cég jól működjön, hogy hosszú távon megmaradjanak a munkahelyek.  Az önkormányzat 2017-ben két alkalommal nyújtott, összesen 150 millió forintos tagi kölcsönt a cégnek és legutóbbi, februári ülésén is megszavazott a közgyűlés 50 millió forint újabb tagi kölcsönt, amelyről a szerződést a Styl ügyvezetője nem írta alá, ennek ellenére a támogatás lehetőségét fenntartja.

A Nyugat.hu azt írta korábban, hogy a cég vezetése szerint az 50 milliós önkormányzati kölcsön nem segítette volna, hogy a cég ki tudja fizetni a dolgozókat, az ugyanis a NAV inkasszója miatt rögtön az adótartozás törlesztésére ment volna, ezért nem fogadták el a felkínált segítséget. A portál szerint a Styl ügyvezetője Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult segítségért. 

A demonstráció után Bognár Katalin, a Styl Fashion ügyvezetője az MTI-nek elmondta: tavaly októberben a menedzsment és a szakmai befektetők összeállítottak egy cselekvési tervet, amelyben leírták, hogy további 320 millió forint állami segítségre lenne szükségük ahhoz, hogy talpra álljon a cég.

Szólt arról, hogy 2015-ben a Styl a munkahelyek megőrzése érdekében - több mint 10 éven át tartó felszámolási eljárás után - 1 milliárd 470 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást kapott, ennek az összegnek a jelentős részét - több mint 900 millió forintot - az épületek, berendezések megvásárlására költötték, kevesebb mint 500 millió forint segítette a további működés átalakítását. 

A beruházási tervnek az is része volt, hogy a cég létrehoz egy könnyűipari központot és  "kompetencia centrumot" , illetve hogy pályázatokon próbál még forrásokhoz jutni, ez a kettő viszont nem valósult meg. Időközben kiderült az is, hogy az önkormányzat 25 százalékos tulajdonrésze kizárja, hogy bizonyos pályázatokon a cég elinduljon. A cég jelenleg sem a munkaerejével, sem pedig a létszámával nem tud szabadon gazdálkodni, ami a piaci viszonyok között komoly hátrányt jelent - mondta az ügyvezető. 

Arra a kérdésre, hogy a szakmai befektetők által korábban megígért 2,2 millió euró befektetés miért nem valósult meg, Bognár azt mondta, voltak kisebb arányú befektetések, de bizonyos stratégiai döntések meghozásához szavai szerint a tulajdonosok közös döntésére lenne szükség. Március 19-re a Styl vezetése rendkívüli taggyűlést hívott össze, ezen hozzák majd meg reményei szerint a helyzet megnyugtató rendezéséhez szükséges döntéseket.

Az Éjen Szombathely - MSZP-DK- Együtt szombathelyi közgyűlési frakciója már korábban bejelentette, hogy március 14-e szerdára rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, amelynek fő célja szerintük az lenne, hogy első sorban a Styl-dolgozók bérének kifizetésére találjanak megoldást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?