Milliárdokat nyertek az államtól a Malév dolgozói

2018.04.11. 15:23

Jogerősen pert nyertek a Malév Zrt. f.a. dolgozói állammal szemben, így hat évvel az állami légitársaság megszűnése után pénzükhöz juthatnak a dolgozók - írja a Napi.hu. A portál úgy tudja, a Fővárosi Ítélőtábla a szerdán kihirdetett jogerős határozatában kimondta, hogy

ki kell fizetni az alkalmazottaknak és pilótáknak az elmaradt munkabérüket és a jogosan járó végkielégítést is, ami több mint kétmilliárd forintot tesz ki. 

Az ítélőtábla döntését a Kúria még felülírhatja, az államnak most viszont mindenképpen fizetnie kell, mert a felülvizsgálati kérelemnek nincs halasztó hatálya. Ráadásul a portál szerint a bíróság döntése a Malév ki nem fizetett hitelezőinek ügyére is hatással lehet, 2400 hitelezőnek ugyanis becslések szerint úgy 180 milliárd forinttal lóg a Malév tulajdonosa, vagyis a magyar állam. 

A magyar állami légitársaság dolgozói a Malév 2012-es csődje után még megkapták a februári fizetésüket, a végkielégítésüknek viszont csak töredékét tudta törleszteni az állami bérgarancia alap.  Ennek kimerítése után pedig nem fizettek nekik semmit, és azt sem közölték velünk, hogy összesen még mennyi pénz jár nekik.