Emma
6 °C
11 °C

1 milliárdot ad sofőrképzésre a kormány

2018.05.11. 11:33

Újabb 1200 hivatásos tehergépkocsi- és autóbuszvezető képzése kezdődhet meg 1 milliárd forintos költségvetési támogatásból a Gépjárművezető-képzés munkaviszonyban állók számára elnevezésű program keretében - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel. 

A közlemény szerint az oktatásokon azok vehetnek részt, akik elmentek a csoportos tájékoztatókra korábban és akik elhelyezkedést igazoló munkáltatói szándéknyilatkozattal rendelkeznek. 

A minisztérium szerint azért van szükség a  teherautó- és buszvezetői képzésre, mert nincs elég "áru- vagy személyszállítással foglalkozó belföldi vállalkozások gépjárművezető". Hozzátették, hogy a program hozzájárul a foglalkoztatás bővítéséhez, mivel biztosítja a cégek növekedéséhez szükséges munkaerőt. 

Közölték, hogy a program képzéseit április végéig 3600-an fejezték be, a végzettek majdnem 94 százaléka magyarországi székhelyű vállalkozásoknál helyezkedett el. A programot az OFA Nonprofit Kft. valósítja meg.

Az NGM kiemelten szeretné támogatni a szállítmányozást és a raktározást támogatását, mert ez az ágazat 2017-ben a GDP 5,5 százalékát adta és több mint 290 ezer embernek ad munkát Magyarországon.