Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több mint 300 ezer magyar dolgozik külföldön

2018.05.28. 14:19 Módosítva: 2018-05-28 14:30:46

A magyar munkaképes lakosság (a 20–64 éves korcsoport) kicsit több mint 5 százaléka, 339,3 ezer ember dolgozott egy másik uniós tagállamban 2017-ben az Eurostat legfrissebb adatai szerint. Az is látszik az adatokból, hogy az elmúlt tíz évben indult meg igazán a magyarok kivándorlása, 2007-ben még csak a magyarok 1,5, 2012-ben pedig 2,4 százaléka dolgozott külföldön.

A magyar arány egy kicsivel az EU-s átlag felett van, ugyanis az egész uniós lakosság közel 4 százaléka dolgozik a szülőhazájától távol. Az abszolút csúcstartó Románia, ahol a lakosság majdnem 20 százaléka valahol máshol dolgozik, majd Litvánia és Horvátország következik 15 és 14 százalékkal. A legkevésbé a németek vándorolnak ki, a német lakosságnak már 10 éve is alig 1 százaléka ment külföldre dolgozni, ez pedig nem változott. 

A kivándorlás mértéke a legtöbb országban emelkedett az elmúlt tíz évben. Ebben is Románia az éllovas, ahol tíz év alatt 12,3 százalékponttal nőtt a külföldön dolgozók száma, a lettek közül 10, a litvánok közül 9,5, a bolgárok közül pedig 8 százalékkal többen dolgoznak külföldön. Ebben ellentétes volt a trend Cipruson, ahol 7,1 százalékkal kevesebben dolgoztak tavaly egy másik országban, mint tíz évvel azelőtt,vagyis jelentősen visszaesett a kivándorlás. Csökkent a kivándorlás többek között Írországban, Ausztriában és Finnországban is, de jóval kisebb mértékben. 

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.