Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

3,8 százalékon a munkanélküliségi mutató

2018.05.29. 12:32

3,8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta idén február-április közt, írja a KSH. Ez nagyjából azt jelenti, hogy az egy évvel korábbihoz képest 32 ezer fővel kevesebben kerestek munkát nálunk, a mutató így 0,7 százalékpontot javult. 

A fiatalokat ez nem érintette, a 15-24 éves korosztály munkanélkülisége továbbra is 9,6 százalékos volt. Ez 31 ezer embert jelent, a munkanélküliek több mint egyhatoda kerül ki közülük. A 25–54 évesek, azaz az legjobb munkavállalási korúnak tekintettek és az 55–74 évesek munkanélküliségi rátája is mérséklődött, előbbieké 0,5 százalékponttal, 3,6 százalékra, az utóbbiaké 1,7 százalékponttal, 2,5 százalékra csökkent.

Fontos adat még, hogy

a munkanélküliség átlagos időtartama 17,1 hónap volt,

a munkanélküliek 43,5 százaléka legalább egy éve keresett állást, vagyis tartósan munkanélküli volt.

Ezzel párhuzamosan a foglalkoztatottság nőtt, 4 millió 445 ezer fő dolgozott Magyarországon ugyanebben az időszakban. Ez 67 ezer fővel több, mint egy évvel korábban, ami 1,5 százalékos növekedés. És most már nem is közfoglalkoztatással javult ez a statisztikai mutató, ugyanis az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 128 ezer fővel nőtt, miközben a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 46 ezerrel, a külföldi telephelyen dolgozóké 15 ezerrel csökkent.