300 ezer magyar munkavállaló érzékeny adatait lehet elérni a neten

2018.06.22. 09:36

Több százezer munkavállalói adatait lehet elérni az egyik legnagyobb magyar álláskereső oldalon, a Profession.hu-n pusztán egy e-mail cím, egy kamu cégnév és a cégjegyzékből kinézett véletlenszerű végelszámolás alatt lévő cég adószáma illetve még néhány céges adat segítségével. A Hvg.hu cikke szerint ugyanez a helyzet a Workania.hu-val, egy másik kisebb álláskereső portálnál is.

clk

Az érzékeny adatok megszerzéséhez nem kell más tenni, mint álláshirdető cégként regisztrálni az oldalakon. Ezt követően az oldalakon regisztrált, összesen nagyjából 300 ezer álláskeresőkről megtudhatjuk a lakhelyüket, az életkorukat, hogy milyen nyelveken beszélnek, de ezzel a módszerrel a főnökök azt is kideríthetik, hogy a munkavállalóik elgondolkodtak-e a munkahelyváltáson a közelmúltban, és ha igen, akkor milyen fizetési igénnyel.

A Profession.hu-n céges felhasználók két hétig, bevezető kampány részeként tudják ingyen elérni az álláskeresők adatait, a Workania.hu-n pedig az alapszolgáltatás ingyenes, csak a kiszemelt személyek elérhetőségi adatainak megszerzéséért kell fizetni.

A Profession.hu felhasználási feltételei szerint természetes személy nem férhet hozzá az álláskeresők adaihoz, a cégek valódiságát pedig a céges adatok alapján azonosítják be. Ehhez képest ugyanakkor a gyakorlatban úgy tűnik, hogy nincs ilyen ellenőrzés, vagy nem túl hatékony, ami a Hvg.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint a május 25. óta alkalmazandó GDPR értelmében adatvédelmi incidenst jelenthet, ugyanis "jogosulatlan harmadik felek fértek hozzá az adatkör kisebb-nagyobb részéhez".

A Profession.hu Kft. ügyvezetője a lapnak azt mondta, a megrendelő cégeket az ügyfélszolgálatuk ellenőrzi. Martis István szerint ha valaki nem valós adatokkal regisztrál, és így rendeli meg a szolgáltatásukat, akkor az illető követ el visszaélést.