Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Százezer forinttal többet keresnek az egészségügyben Budapesten, mint Hajdú-Biharban

2018.07.17. 10:39

Elég jelentősek a bérkülönbségek az egyes szektorokon belül az országban, egyes munkakörökben akár a dupláját is megkeresheti átlagosan az, aki Budapesten vagy Győr-Moson-Sopron megyében végzi ugyanazt a munkát, mint az ország keleti részében – írja a KSH adatai alapján a Világgazdaság

A legnagyobb különbség az átlagos fizetésekben a pénzügyi szektorban dolgozóknál van. Ebben a szektorban Budapesten 411 ezer forint az átlagos nettó fizetés, míg Borsod megyében 178 ezer az átlagos nettó (bár ezt a különbséget valószínűleg az magyarázza, hogy Budapesten van a legtöbb bank központja, így itt van a pénzügyi szektor legtöbb menedzseri állása is). 

Az iparban ennél kisebb a különbség, ebben a szektorban Budapesten 264 ezer forint az átlagos fizetés, Győr-Moson-Sopron megyében 247, Borsodban 210, Szabolcsban pedig 169 ezer forintot lehetett keresni az első negyedévben.

Nagyjából ekkora, 110 ezer forintos volt a különbség az egészségügyben is.

Az egészségügyi dolgozók Budapesten átlagosan havi 200 ezer forintot kerestek, míg Komárom-Esztergom megyében 167 ezer, Baranyában 104 ezer, Hajdú-Bihar megyében pedig mindössze 92 ezer forintot.