Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kormányon kívül senkinek sem tetszik a cafeteria kivéreztetése

DBZOL20150501002
2018.07.18. 07:13
A munkavállalók és a munkaadók koalícióban utálják a kormány tervét, ami alapján eltörölnék majdnem az összes cafeteria formájában kapható adókedvezményt. A nyugdíj- és egészségbiztosítások támogatásának megszűnése miatt a biztosítók se támogatják az ötletet, de úgy tűnik a kormány hajlik rá, hogy ebben változtassanak a terven. Ráadásul a költségvetés sem jár igazán jól a dologgal, talán csak az a jó a tervben, hogy hosszabb távon nőhet a nyugdíj és a táppénz is.

Ritka az ilyesmi, de a kormánynak sikerült szövetségbe tömörítenie a magyar munkaadói és munkavállalói szervezeteket azzal, hogy a Pénzügyminisztérium új adócsomagja a Szép-kártya kivételével szinte teljesen kivezetné a cafeteria juttatások rendszerét, ezen kívül pedig csak az óvodai ellátás munkaadói térítése kapna adókedvezményt.

Bár Varga Mihály pénzügyminiszter a törvényjavaslat benyújtása óta már beszélt arról, hogy a kormány nyitott a cafeteriát érintő javaslatokra, és konkrétan az egészség- és nyugdíjpénztári megtakarítások adókedvezményének megtartásán gondolkodnak is, módosító javaslatot egyelőre nem látni. Pedig pénteken lesz a szavazás a törvényjavaslatról. Így a jelen állás szerint megszűnik:

  • a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentessége,
  • a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentessége,,
  • a kockázati biztosítás munkáltató által megfizetett díjának adómentessége (ide tartoznak az önkéntes pénztárak, a nyugdíjbiztosítások és az egészségbiztosítások is),
  • a diákhitel törlesztéséhez adott munkáltatói juttatás adómentessége,
  • a sportrendezvényre szóló belépők adómentessége,
  • a kultúrautalványok adómentessége,
  • és a készpénzben kifizethető 100 ezer forintos juttatás kedvezménye is.

Nem örülnek neki

A Szép-kártyán adható éves rekreációs keretösszeg a költségvetés alá tartozó munkahelyek esetében 200 ezer forint, egyéb munkáltatók esetében 450 ezer forint. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint ebben a formában ez a törvényjavaslat nagyjából kétmillió magyar munkavállalótól venne el átlagosan 90 ezer forintot évente.

A kormány álláspontja ugyan az, hogy a munkaadók a cafeteria összegét beépítik majd az alapbérbe, a szakszervezeti szövetség szerint ez "nyilván nem lesz így".

"Valószínűleg Ön sem tartja reálisnak, hogy a munkaadó fogja kompenzálni a dolgozók jövedelemkiesését egy rossz parlamenti döntés miatt. Ha ezt mégis vállalná, az könnyen a béremelések visszafogásához vezetne"

- írta a levelében a szövetség a képviselőknek. 

A munkaadók pedig valószínűleg pont ezt a helyzetet akarják elkerülni, és emiatt kardoskodnak a rendszer szolidabb átalakítása mellett. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint a SZÉP-kártyán található három - turizmus, vendéglátás, szabadidő - zseb mellé két új alrendszert kellene kialakítani.

A vállalkozók ilyen módon az élelmiszer- és a tanszervásárlási alrendszert tartanák meg a régebbi struktúrából.

A munkaadók alapvetően azért támogatnák a rendszer megmaradását, mert így megmaradnának azok az adókedvezmények, amikhez jelenleg a cafeterián keresztül jutnak, másrészt viszont az elektronikus rendszer a visszaélések lehetőségét is minimálisra csökkenti.

Azt egyébként nemcsak a munkavállalók állítják, hogy a kormány terve hátrányos lenne a fizetésből élők számára, a munkaadók is elismerik, hogy még abban az esetben is rosszabbul jár a munkavállaló, ha a kieső cafeteriával megnöveli a bruttó fizetését a cége. Ha a cafetéria adókedvezménye elveszik, a munkavállalóra szánt pénz nagyobb része landol az államnál.

Rosszul járnak a fiatalok, tovább durvulhat a munkaerőhiány

Az egyszerűsítéssel egyébként a munkavállalók is egyetértenének, ugyanakkor nekik is az élelmiszer és a tanszertámogatás elvonása fájna a leginkább.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint ha a kormánynak fontos a családok támogatása, akkor számára nem világos, hogy miért vezetik ki az iskolakezdési támogatást a cafeteria rendszerből, illetve ha fontos a kormánynak az országhatáron belüli munkaerő mobilitása, akkor miért szűnik meg az albérleti és a lakhatási támogatás kedvezményes adóztatása?

Ez azért is probléma, mert a gyermeket nevelő családok 43 százaléka létminimum alatt él, a módosítás pedig a szövetség szerint leginkább ezektől a családoktól von majd el pénzt. A szakszervezet felkérésére a Policy Agenda készítettet egy közvélemény-kutatást, ebből pedig kiderült, hogy akik a cafeteria keretében kaptak bizonyos juttatásokat, azok többsége úgy véli, jövőre rosszabbul fognak járni. 

Egy másik szakszervezet, a több mint 10 ezer munkavállalót tömörítő Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HDSZ 2000) Ifjúsági tagozata szerint

a fiatal munkavállalóknak leginkább a közlekedési és az albérleti támogatás adómentességének megszüntetése fog fájni.

Ez a szakszervezet szerint ráadásul azért is problémás, mert ezek a kedvezmények sokat segítettek a munkaerőhiány miatt küszködő cégeknek, hogy megfelelő munkaerőt csábítsanak magukhoz.

Az érdekképviselet nehezményezi, hogy úgy került a parlament elé a cafeteriát átalakító javaslat, hogy nem volt róla érdemi párbeszéd a szakszervezetek, a munkaadói szervezetek és a kormány között. A HVDSZ 2000 saját működési körében is azt tapasztalta, hogy a munkaadók az elmúlt években, mintegy béreket helyettesítő juttatásként gondoltak a cafeteria-rendszerre. Ez azt jelenti, hogy szinte semmilyen garancia nincs mögötte, és ha nem rögzítik kollektív szerződésben, könnyen elvehető.

A településüzemeltetésben is nagy a munkaerőhiány, amire sokszor a munkavállalói mobilitás jelent megoldást: a mobilitási célú lakhatási támogatás is ezt segítette. Ha ennek adómentessége megszűnik, az a szakszervezet szerint kihathat az egyébként könnyebben mozduló és költöző fiatal munkavállalók mobilitási hajlandóságára és tovább fokozhatja a munkaerőhiányt. Már nem csak nyugaton vagy a fővárosban, hanem az ország egész területére kiterjedően sincs és még inkább nem lesz köztisztasági járműkezelő, iparigép-kezelő, de már utcaseprő sem.

2018 a családok éve a kormány szándékai szerint, azonban a szakszervezet szerint ezt a tervezett lépések nem ezt támasztják alá. Az bölcsődei, óvodai költségek térítési lehetősége, illetve a lakáshitel támogatás fontos elem volt a fiatal családok, illetve az önálló életet kezdő munkavállalók számára; ezen elemek adómentességének megszüntetése fontos társadalompolitikai üzenet is a fiatalok felé. A HVDSZ 2000 Ifjúsági tagozata szerint sokan érzik azt, hogy a kormány elengedte a kezüket, és inkább külföldre mennek dolgozni.

11 milliárdos piacot forgatna fel

A szakszervezetek és a munkaadók mellett a biztosítók sincsenek oda a kormány ötletéért, ugyanis az átszervezés után az egészségbiztosítások támogatásának adómentessége is eltűnne. Ez eddig a minimálbér 30 százalékáig volt adómentes. A Portfolio.hu-nak nyilatkozó biztosítási szakemberek szerint a változás a meglévő és az új biztosításokra is rossz hatással lehet, a cégek nagy része fel fogja mondani meglévő szerződését, még akkor is, ha ezekből több év van hátra, újakat pedig nem fognak kötni.

Arról hivatalosan adat ugyan nincs, hogy mekkora a magyar egészségbiztosítási piac, de a lapnak nyilatkozó szakértők a piac 2017-es forgalmát 11 milliárd forint körülire becsülték. A Portfolio által megkérdezett szakértők szerint ugyanakkor nemcsak a cafeteria részeként adott kockázati biztosítások, köztük az egészségbiztosítások kerülhetnek veszélybe a javaslattal, hanem a teljes kockázati biztosítási piac, ez pedig több százezer magyar embert érint.

Vannak előnyei is hosszabb távon

A Magyar Nemzeti Bank 2019-es költségvetési tervezetre vonatkozó elemzése alapján ráadásul az adókedvezmények visszavonása nem is jelentene óriási plusztöbbletet az államkasszának:

a jegybank becslése alapján a büdzsé egyenlegére közel semleges hatással lenne a cafeteria átvariálása.

A jegybank közgazdászainak becslése alapján az intézkedés hatására a cégek a cafeteriára el nem költött pénz 90 százalékát fordítanák fizetésemelésekre. A nettó bérek ezzel csökkennének, viszont mivel a munkavállalás adóterhei magasabbak, mint a cafeteria juttatásoké, az adóbevételek nagyon kicsit nőhetnének.

Van viszont, amiben egyértelműen jobban járnának a munkavállalók, hosszabb távon nőhet a nyugdíjuk, és a táppénzük is. Amíg ugyanis a cafeteria nem számít bele nyugdíjalapba, ugyanez a pénz a bérbe számítva már növeli azt az összeget, ami alapján a nyugdíjt és a táppénzt kapják a munkavállalók.

Név szerint tudni akarják, ki szavazta meg

Ez azonban pillanatnyilag nem nyugtatja meg a munkavállalókat, Kordás László, Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke kedden sajtótájékoztatón azt mondta: miután a kormány nem fogadta el javaslatcsomagukat, a törvényalkotási bizottság ülésén pedig nem kapott szót, így szeretnék meggyőzni a pénteki végszavazás előtt a  döntéshozókat, hogy „ne vegyenek részt a nettó jövedelmek csökkentésében”.

Kikérik majd a szavazási jegyzőkönyvet, így, amikor eljön az igazság pillanata, és februárban azt látják a dolgozók, hogy elvonták tőlük az iskolakezdési támogatást, az albérleti hozzájárulást, akkor tudják, hogy ki az a képviselő, aki ezt megszavazta, és elvette tőle, mondta.