Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kilencszer kellett egy nap hívni a mentőt ugyanabba az üzembe a hőség miatt

2018.08.10. 08:58 Módosítva: 2018-08-10 09:35:26

Az év talán legmelegebb napjait éljük, amit sokan a munkahelyen is megszenvednek az országban, főleg, ha a munkaadó semmit nem tesz azért, hogy enyhítse a dolgozók szenvedését. A Népszava cikke szerint pedig ezért egyre több a munkahelyi baleset az országban.

Egy nyugat-magyarországi autóipari beszállító üzemébe például egy nap kilencszer is ki kellett hívni a mentőt, mert sorra lettek rosszul a védőfelszerelésben, klíma és szellőzés nélküli helységben dolgozó munkások. Egy másik üzemben pedig azért törte el a lábát egy dolgozó, mert az izzadtságtól bepárásodott a védőszemüvege és nem látta, hová is lép. 

A Vasas Szakszervezet, amely ezeket az eseteket is összegyűjtötte, kifogásolja, hogy a munkáltatók a legalapvetőbb óvintézkedéseket sem tartják be a kánikula alatt, nem biztosítanak vizet, pihenőt, lehetőséget a lazább öltözködésre és nem használnak klímaberendezést.

A szakszervezet Facebook oldalán is leginkább ironikus megjegyzésekkel fogadták az emberek azt, hogy a munkáltatóknak hogyan kellene viselkednie, a kommentelők többsége szerint ezzel egyáltalán nem foglalkoznak. Volt, aki azt írta, hogy neki még azt se engedték meg a 40 fokos üzemben, hogy a munkásnadrágját feltűrje, és a rendes pihetőidőt is alig adják meg a munkáltatók, nemhogy többet adnának a hőség miatt. 

Arra, hogy a hőségben mit kellene tennie a munkaadóknak, a Pénzügyminisztérium is leginkább csak ajánlásokat fogalmaz meg, vagyis alig van olyan szabály, amit be kellene tartani a munkahelyeknek. A kötelező szabályok pedig úgy vannak megfogalmazva, hogy azokat szinte soha ne kelljen betartani. A kötelező védőitalt és óránként 5-10 perces pihenőt például akkor kell biztosítani, ha "a korrigált effektív hőmérséklet" meghaladja a 24 Celsius-fokot a munkahelyen. Ez egy bonyolult mérőszám, amit a szélmozgás, a páratartalom és a hőmérséklet alapján egy képlettel kellene kiszámolni, amit persze senki nem tesz meg. 

Ne maradjon le semmiről!

Ne maradjon le a rendőrségi hírekről sem

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?