Betett a sok sztrájk a Ryanairnek

2018.10.01. 10:22

A Ryanair ír légitársaság elkezdte lelkileg felkészíteni a befektetőit, hogy az idei év nem lesz olyan rózsás a cégnek: a cég kiadott figyelmeztetése szerint az éves profit 12 százalékkal lesz alacsonyabb, mint amire számítottak - írja a BBC. A cég részvényei a profitfigyelmeztetés hatására 8 százalékot estek hétfő reggel. 

A visszaesésről több tényező is tehet: emelkedett az üzemanyagok ára és több költséggel jár, hogy a légitársaság megfeleljen az EU-s szabályoknak, mint korábban, stb. A legnagyobb érvágást viszont az jelentette, hogy

a Ryanair olyan vacakul bánik a dolgozóival, hogy azok több nagyszabású sztrájkot is tartottak az elmúlt hónapokban, ami miatt rengeteg bevételtől esett el a cég.

Legutóbb a múlt héten sztrájkoltak a társaság német, holland, belga, spanyol és portugál pilótái és utaskísérői, ami miatt 250 járatot kellett törölni pénteken. Ez volt az eddigi legnagyobb sztrájk, de már augusztusban is tartottak nemzetközi munkabeszüntetést a cég pilótái, az ír pilóták pedig már ötször sztrájkoltak az idén. 

A dolgozók szerint nagyon rosszak a munkakörülmények a cégnél, állításuk szerint az ivóvízért is fizetniük kell a fedélzeten, betegszabadságra pedig kizárólag akkor mehetnek, ha személyesen jelennek meg az orvosi igazolással, a cég pedig csak az ír munkajognak megfelelő szerződéseket hajlandó írni a dolgozókkal, még akkor is, ha nem is Írországban dolgoznak. Emiatt a személyzet 34 pontból álló, a munkakörülményeiket javító követelést fogalmazott meg.

A Ryanair és annak vezetője, Michael O'Leary híresen ellenséges viszonyban van a munkavállalóival, akiket egy alkalommal "lusta barmoknak" nevezett, akiket néha fenékbe kell billenteni. Arról már korábban is írtunk, hogy ezzel végül elég rosszul járhat a cég, és úgy tűnik, most beteljesülnek ezek a jóslatok. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?  • Tippek
  • Bankszámla