Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több százezer dolgozónak emel bért az Amazon

2018.10.02. 14:19

Az Amazon eddig nem igazán arról volt híres, hogy nagyon jó fej a dolgozóival, sőt, a cég sikerének része az is, hogy a cég a dolgozókkal emberi robotokként bánik. Éppen ezért Jeff Bezos óriáscége a nyugati világ egyik legkegyetlenebb munkáltatója hírében áll, most viszont úgy tűnik, az Amazon megelégelte ezt a bélyeget, ugyanis a cég bejelentette, hogy 

több százezer dolgozójának emeli jelentősen a bérét.

A cég november 1-től az Egyesült Államokban óránként 15 dollárra emeli a legalacsonyabban fizetett dolgozóinak a bérét, ezzel dupláját fizetve ki a 7,25 dolláros szövetségi minimálbérnek. Az amerikai dolgozók mellett a brit munkavállalók fizetése is emelkedik, Londonban 8,20 fontról 10,50 fontra, Londonon kívül pedig 8-ról 9,50-re.

A béremelés az Egyesült Államokban 250 ezer, Nagy-Britanniában pedig 17 ezer munkavállalót érint. A cég bejelentése szerint a változás a teljes- és részmunkaidőben dolgozókra, valamint az idénymunkásokra is érvényes lesz. 

A 15 dolláros órabér bevezetése azért is fontos és szimbolikus, mert több amerikai szakszervezet és demokrata politikus, például Bernie Sanders is azért kampányol évek óta, hogy emeljék 15 dollárra a minimálbért. A nagy nyomás hatására már több nagy üzletlánc is bért emelt, a Walmart és a Target például 11 dollárra növelte a minimális fizetéseit, utóbbi azzal az ígérettel, hogy 2020-tól 15 dollárra emeli az órabért.

Az Amazon szóvivője a béremelés bevezetésekor azt is mondta, hogy a cég csatlakozni akar a kampányolókhoz, és lobbizni fog a kongresszusban a 15 szövetségi minimálbérért. 

Nincs másik valóság, nincs másik Index.
Támogasd a fennmaradásunkat!

https://index.hu/tamogatas