Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Vasas: Túldolgoztatják a magyar munkásokat

2018.10.03. 11:35

Hamis munkaidő-nyilvántartással, az elektronikus be- és kiléptető rendszer megbuherálásával és hasonló trükkökkel próbálják leplezni a magyar ipari cégek azt, hogy jóval többet dolgoztatják a munkásaikat, mint amennyit a törvény megenged - ezt mondta a Népszavának László Zoltán a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke. 

A munka törvénykönyve szerint évente legfeljebb 250 óra munkaidő utáni munkavégzést rendelhetnek el a munkáltatók, a munkavállalókkal kollektív szerződést kötő cégeknél pedig ez megállapodás szerint 300 óra lehet. Ezt viszont a munkaerőhiány miatt küszködő cégek rendre túllépik. László Zoltán azt mondta, tud olyan dolgozóról, aki egy autóipari beszállító cégnél már szeptemberre 650 órát túlórázott, rendszeresen dolgozik 4-6 napon át napi 12 órában. A rekord pedig évi 800 óra munkaidőn kívüli munka. 

A cégeknek viszont a túldolgoztatásért büntetést kell fizetniük, amit sok munkahely igyekszik elkerülni, például azzal, hogy az elektronikus kapunk kilépteti a dolgozókat, hogy a hátsó ajtón visszamenjenek dolgozni, vagy utólag manipulálják a munkaidő-nyilvántartást. De a Vasas alelnöke olyan vállalatról is tud, amely egyszerűen bekalkulálja a több százezer forintos büntetést a többi költség közé, mert még így is megéri túlóráztatni a dolgozókat. 

Azt, hogy a cégek nem tartják be a munkaidővel kapcsolatos előírásokat, azt a Pénzügyminisztérium felmérése is megállapította, amely szerint az első félévben az ellenőrzött több mint 9700 cégnél közel 10 400 munkavállalót érintettek a munkaidővel, pihenőidővel és rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos jogsértések