Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Keddig ki kell jelenteni a nyugdíjas dolgozókat a NAV-nál

2019.01.07. 14:07

Január 8-ig, azaz keddig ki kell jelenteni a nyugdíjas dolgozókat a NAV-nál, írja a 24.hu. Ahogy a portál emlékeztet, a kormány a nyugdíjasok foglalkoztatását segítendő januártól eltörölte a nyugdíjas dolgozók utáni szociális hozzájárulási adót és járulékokat, a munkába álló vagy már dolgozó nyugdíjasoknak csak személyi jövedelemadót kell fizetnie a munka után. Viszont eddig nem volt egyértelmű, hogy be kell-e jelenteni a NAV-nak a nyugdíjas dolgozókat. 

Egy nyáron született rendelet szerint nem kellett bejelenteni őket, októberben viszont felülírta ezt egy újabb rendelet. Ezt viszont december 20-án ismét módosították, így a jelenleg hatályos rendelet szerint a már dolgozó nyugdíjasokat ki kell jelenteni a NAV-nál, akit pedig ezután vesznek fel, már nem kell bejelenteni. 

Aki viszont nem jelenti ki a nyugdíjas dolgozóját január 8-ig, azt később meg is bírságolhatják. 

Minderről Ruszin Zsolt adószakértő számolt be a portálnak, akinek Széll Zoltánné, a NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztályának szakmai főtanácsadója erősítette meg az információt. 

Ruszin Zsolt szerint amúgy félő, hogy a bejelentési kötelezettség eltörlése sok foglalkoztatót arra ösztönöz majd, hogy inkább feketén foglalkoztassa a nyugdíjas dolgozókat, vagyis szerződést sem kötnek az ilyen dolgozókkal, így az szja fizetést is meg lehet spórolni a többi adó mellett.