A kormány Borsodra is kiterjeszti kísérleti programját

2019.01.30. 11:24

A kormány Borsod-Abaúj-Zemplén megyére is kiterjeszti a Kelet-Magyarországon tavaly elindított munkaerőpiaci programot, amelynek célja, hogy javuljon a munkaügyi hivatalok hatékonysága – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán egy sajtótájékoztatón.

Varga közölte: a program kiterjesztése egy újabb lépcsőfok az országos bevezetés előtt, amivel

azt szeretnék elérni, hogy több mint 50 ezren tudjanak elhelyezkedni a versenyszférában az elkövetkezendő időszakban.

A tavaly indított projekt célja, hogy úgy alakítsák át a munkaügyi kirendeltségek munkáját, hogy azok a korábbinál jóval hatékonyabb segítséget tudjanak nyújtani a közfoglalkoztatottak, az álláskeresők, valamint a dolgozni vágyó inaktívak és tartós munkanélküliek számára, hogy belépjenek vagy visszatérjenek a munka világába.

Varga Mihály elmondta, az állami foglalkoztatási hivatalok és a vállalatok közötti kapcsolat erősítésével így jobban feltárhatóvá válnak a helyben található, be nem jelentett álláshelyek.

A két keleti megyében eddig közel 5000 új üres álláshelyet sikerült felkutatni, 3700 közvetítésből a tavalyi év utolsó három hónapjában mintegy 1400 sikeres volt. 2018. negyedik negyedévében Hajdú-Bihar megyében így több mint hétszeresére, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig több mint a duplájára emelkedett a sikeres kiközvetítések száma az azt megelőző évihez képest.

A KSH szerdán megjelent friss munkaerőpiaci adatai alapján a 2018. október–decemberi időszakban

  • a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 481 ezer fő volt, 34 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. Közmunkában 132 ezren dolgoztak, külföldön 110,5 ezren.
  • A munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 8 ezer fővel, 167 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal, 3,6 százalékra csökkent.