Örs, Stella
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Karámba terelve kellett sztrájkolniuk a miskolci munkásoknak

2019.02.14. 08:39

Egy raklapokból összerakott karámba terelve, megalázó körülmények között kellett sztrájkolniuk a miskolci S.E.G.A. Hungary Kft. dolgozóinak – írja a Népszava. A gyárban szerdára hirdetett általános sztrájkot az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSZ), a munkabeszüntetés viszont nem pont úgy sült el, ahogy tervezték. Janik Tamás, az ÉTMOSZ elnöke a lapnak azt mondta:

a helyzet drámai, időnként lincshangulat alakult ki a megalázó körülmények miatt. A dolgozókat beterelték egy raklapokkal körülvett területre, ahol se ülőalkalmatosságot, se asztalt nem biztosítottak. A munkáltató a sztrájk kezdete előtt egy 20 pontos listát adott át a sztrájkbizottságnak, amiből legalább 10 ellenkezik a sztrájktörvénnyel.

A sztrájkoló dolgozóknak nem engedték, hogy hangosító eszközt vigyenek magukkal, csak a sztrájkmellény viselését hagyta a cég, amikor pedig a munkások beszélni akartak a sérelmeikről a céggel, a munkáltató jelen lévő képviselői azt mondták, nincsenek erre felhatalmazva. Janik azt mondta, a szakszervezet jogászai csütörtök reggel mennek a bíróságra, hogy panaszt tegyenek az embertelen bánásmód és a sztrájktörvény megsértése miatt. 

strk
Fotó: Google Street View

A sztrájkban a gyár műszakban lévő dolgozóinak 10-20 százaléka, úgy 50-60 ember vett részt szerdán.  A sztrájkolók 

  • 12,5 százalékos egységes béremelést (minimum 200 ft/óra),
  • lojalitási bónuszt,
  • a bejárás költségének teljes finanszírozását,
  • karácsonyi ajándékot,
  • jubileumi jutalmakat,
  • és juttatásokat követelnek.

Az indítómotorokat és generátorokat gyártó S.E.G.A. Hungary Kft. korábban Bosch SG néven indult Magyarországon, majd miután megvásárolta a Zhengzhou Coal Mining Machinery Group S.E.G. Automotive Kft. néven folytatta az autóalkatrészek gyártását Miskolcon.