Franciska, Fanni
-5 °C
7 °C

Évente 50 ezer külföldi dolgozóra van szükség Hollandiában

GettyImages-648141222
2019.02.25. 15:27

Évente legalább 50 ezer új külföldi munkavállalóra van szüksége Hollandia gazdaságának a munkaerőhiány kezelésére és a demográfiai változások ellensúlyozására a holland statisztikai hivatal (CBS) friss jelentése szerint, amelyről az MTI számolt be. A szervezet arról számolt be, hogy

az elmúlt években mintegy 750 ezer gazdasági bevándorló érkezett Hollandiába,

elsősorban Lengyelországból és az Európai Unió más keleti tagállamaiból. Ők olyan szektorokban helyezkednek el elsősorban, amelyekben különböző okokból munkaerőhiány alakult ki, például a logisztikában.

Egyes szakemberek szerint Hollandia némileg veszített vonzerejéből például Németországgal és Dániával szemben, sokan inkább utóbbi két országot választják, bár azt is számításba kell venni, hogy a munkaerőhiány több közép- és kelet-európai országban felhajtotta a béreket, így valamelyest csökkent is a kivándorlási kedv.

A NOS holland közszolgálati tévének nyilatkozó vállalkozások, foglalkoztatási ügynökségek, tartományi és önkormányzati vezetők egyetértenek abban, hogy az EU tagállamaiból és harmadik országokból érkezők elengedhetetlenek a jelenlegi helyzetben, Hollandiának továbbra is vonzónak kell maradnia ebből a szempontból.

A holland munkaerő-közvetítő ügynökségek szövetségének számításai szerint a külföldi munkavállalók évente 11 milliárd euróval járulnak hozzá az ország gazdasági teljesítményéhez.

Külföldi munkavállalók nélkül megállna a gazdaság

- mondta Bert Pauli, Észak-Brabant tartomány egyik magas rangú vezetője a csatornának.

Egy friss felmérés szerint Németországnak évente legalább 260 ezer bevándorlóra van szüksége a demográfiai változások munkaerőpiaci hatásának ellensúlyozásához.