Két hétig sztrájkolnának a fogorvosok

D MTZ20110228017
2019.03.29. 08:35

Két hétig sztrájkolnának szeptemberben az állami ellátásban dolgozó fogorvosok, a hónap első két hetében csak sürgősségi ügyeletet látnának el – írja a Népszava. A lap szerint a fogorvosok megelégelték, hogy a kormány – korábbi ígéretei ellenére – továbbra sem hajlandó felszámolni az alapellátást ellátó fogászatok és a háziorvosi praxisok közötti finanszírozási különbségeket. A különbség pedig jelentős, mert míg egy háziorvosi praxis havonta átlagosan 1,7 millió forintot kap, addig egy fogorvosnak 900 ezer forint jut. 

A sztrájkot szervező dr. Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, az Alapellátó Orvosok Szövetségének alelnöke korábban azt mondta, hogy az OEP olyan kevés támogatást ad a fogászatoknak, hogy sok ellátás gyakorlatilag ráfizetéssel végezhető csak el. Például egy foghúzásért 300 forint támogatást fizet az állam, ami nagyjából az érzéstelenítőt és annak a beadásának a munkabérét fedi le, vagyis a rendelő gyakorlatilag fizet azért, hogy fogat húzhasson. 

Nagy szerint ahhoz, hogy megszűnjön a fogorvosok és háziorvosok finanszírozása közötti különbség,

a kormánynak legalább 30 milliárd forinttal kellene emelnie a fogorvosoknak szánt keretet;

ha ennél kevesebbet kapnak, akkor továbbra is egyre több lesz a betöltetlen praxis, mert egyszerűen nem éri majd meg a fogorvosoknak alapellátást biztosítaniuk. Jelenleg 231 állami fogászat áll üresen, nagy részük olyan régióban, ahol a betegek többsége nem engedheti meg magának, hogy magánrendelőbe járjon. 

A sztrájkhoz már egy ideje gyűjtik a támogató aláírásokat, miután viszont Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nemrég bejelentette a Magyar Falu Programot, amelyben nagy összegeket ígért az üres orvosi rendelők felújítására és újak építésére, megsokszorozódott az aláírók száma. 

Másfél éve már sztrájkoltak a fogorvosok, akkor három napra szüntették be a munkát, de túl sok eredményt nem sikerült elérniük.