Nyolcszáz embert kirúgnak az Electrolux jászberényi gyárából

D  BJ20170522011
2019.09.10. 13:37

Megszünteti a porszívógyártást jászberényi gyárában az Electrolux, így 800 ember veszíti majd el a munkáját. A svéd vállalat közleményben jelentette be: stratégiai vizsgálat után úgy döntött, hogy a hatékonyság növelése érdekében átszervezi magyarországi termelését. Ennek része a jászberényi üzem leépítése mellett az, hogy 100 millió eurót fektetnek a nyíregyházi gyáruk automatizációjába és digitalizációjába, ahol hűtőket gyártanak. A cég közlése szerint jelenleg is tájékoztatják a dolgozókat, és tárgyalnak a szakszervezettel. 

Az Electrolux januárban jelentette be, hogy jelentősen átszervezné termelését, ennek érdekében pedig alaposan átvizsgálja, hogyan lehetne hatékonyabb. Ennek eredményeként jelentette be a cég a jászberényi gyár leépítését. Ezenkívül pedig még globálisan közel 900 nem termelő munkahely megszüntetését is tervezi a vállalat. Ezekkel a lépésekkel a cég évente hozzávetőleg 500 millió svéd koronát, vagyis nagyjából 15,4 milliárd forintot takarítana meg 2022-től.  

Ezzel párhuzamosan tavaly egy 4-5 milliárd koronás beruházási programot is hirdetett a cég, ennek része a most bejelentett 100 millió eurós, vagyis 33 milliárd forintos beruházás a nyíregyházi hűtőgépgyártásba, igaz, nem valószínű, hogy ez jelentős számú új munkahellyel jár majd. 

Az egykori Lehel hűtőgépeket gyártó jászberényi gyárát 1991-ben vette meg a svéd Electrolux. A porszívók gyártását 2004-ben hozta Magyarországra a cég Svédországból, nagyrészt azért, mert itt jóval alacsonyabb volt a munkaerő költsége. Mostanra viszont már nem éri meg itt termelni, hiszen ugyanezt a munkát jóval olcsóbban el tudják végezni Ázsiában, éppen ezért most oda szervezi ki a termelést a gyár. A porszívók helyett a cég ígérete szerint high-end okoshűtőket gyártanak majd.

A legnagyobb leépítés idén

A jászberényi Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft. 2018-ban átlagban 2807 főt foglalkoztatott, ebből 2385 volt fizikai, 422 szellemi. A fizikai állományból mintegy 1450-re tehető a saját foglalkoztatott, a többi vendég – alapvetően Ukrajnából bérelt – munkaerő.

A leépítés nagyságát jól jelzi, hogy hasonló mértékű tömeges elbocsátásra idén nem volt példa, sőt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat júliussal záródó adatai alapján egyetlen hónapban sem haladta meg a 800 főt a csoportos leépítéssel érintettek száma, írja az Mfor.

A leépítés mértéke még megyei szinten is jelentős, a KSH második negyedévre vonatkozó adatai szerint a megyében 8400 munkanélküli volt, vagyis a térségben élő állás nélküli személyek létszáma közel 10 százalékkal ugrana meg, a munkanélküliségi ráta pedig a jelenlegi 4,8 százalékról 5,2 százalékra. A lépés valódi hatása azonban a fentieknél kisebb mértékű lehet, hiszen annak minimális esélye van, hogy az elbocsátott dolgozók közül senki sem tudna elhelyezkedni.

A tömeges elbocsátásra reagálva a kormány is kiadott egy közleményt, amely szerint a Pénzügyminisztérium fokozott figyelemmel kíséri az Electrolux jászberényi üzemében dolgozók sorsát. A minisztérium szerint  a munkájukat elvesztő dolgozók helyzetét segítheti, hogy csak Jász-Nagykun-Szolnok megyében mintegy 5 ezer betöltetlen versenypiaci álláshely van a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat augusztus végi adatai szerint. Emellett mobilitási támogatás és a megyében már beindult munkaerő-piaci reformprogram is segítheti a dolgozókat, amelynek részeként az érintett munkavállalók elhelyezkedését szükség esetén átképzésekkel, munkaerő-közvetítéssel, illetve különböző munkaerőpiaci programokba való bevonással is segítik.

(Borítókép:  Az Electrolux Lehel Kft. porszívógépgyártó üzemcsarnoka Jászberényben 2017. május 22-én. Fotó: Bugány János / MTI)