Leépítésre készül a British American Tobacco

2019.09.12. 11:58

Tevékenységének áramvonalasítása keretében 2300 munkavállalóját építi le a British American Tobacco (BAT) brit multinacionális dohányipari vállalat szerte a világban - írja az MTI.

Az értékesítési árbevétele alapján a világ második legnagyobb dohányipari vállalata csütörtökön jelentette be, hogy a jövő év januárjáig mintegy 55 ezer alkalmazottjának kevesebb mint 5 százalékát, 2300 embert elbocsát.

Az egyebek között a Lucky Strike, a Dunhill, a Kent és a Rothmans cigarettát gyártó vállalat arra készül, hogy egyszerűsíti szervezetét, így kevesebb vezetőre lesz szükség. Ennek megfelelően az elbocsátandók mintegy 20 százalékát teszik majd ki különböző szintű vezetők. A cég bejelentése szerint változnak a fogyasztói szokások,

csökkent a kereslet a hagyományos dohánytermékek iránt a fejlett országokban, helyette az elektromos cigarettákat vásárolják.

A British American Tobacco jelezte, hogy jobban akar alkalmazkodni az új szokásokhoz, és a takarékoskodás révén felszabaduló tőkét az elektromos cigarettákhoz hasonló új termékek fejlesztésére fordítja.

A British American Tobacco a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. tulajdonosa, amely 800 embert foglalkoztat. A kft. két pécsi üzeme, a Pécsi Dohánygyár és a Szivarkagyár 800 alkalmazottal harminc piacot lát el világszerte. 

A csütörtökön bejelentett vállalati szerkezetátalakítás az áprilisban hivatalba lépett új vezérigazgató, Jack Bowles első nagyszabású intézkedése. A cél az, hogy a vállalat nagyobb sebességre váltson az új termékek kifejlesztésével, jelentősen egyszerűsítse a munkamódszereket és üzleti folyamatokat, valamint biztosítsa a befektetések nyereségességét hosszú távon.

A BAT bejelentése előtt néhány órával döntött úgy az amerikai kormány, hogy a következő hónapokban betiltja az ízesített elektromos cigaretták forgalmazását. A döntéssel megpróbálják visszavetni az amerikai fiatalok körében egyre népszerűbb termék fogyasztását.

Augusztus végén két nagy másik globális dohányipari vállalat, a Philip Morris International és az Altria jelentette be, hogy tíz évvel szétválásuk után tárgyalásokat kezdtek az újraegyesülésről, amit szintén a a cigaretták eladásának zuhanása ösztönöz.