BAT: A Pécsi Dohánygyárban nem lesznek leépítések

2019.09.13. 12:31

Nem érinti a Pécsi Dohánygyárat a British American Tobacco (BAT) vállalatcsoport 2300 munkavállaló leépítéséről szóló bejelentése  – közölte a vállalat pénteken az MTI érdeklődésére. A BAT közleményében azt írta, a pécsi üzemekben a szeptember 2-án átadott nikotinpárnagyár bővítése folytatódik.

Ahogy arról csütörtökön beszámoltunk, a világ második legnagyobb dohányipari vállalatának számító BAT bejelentett  londoni központja csütörtökön bejelentette, hogy a közeljövőben elbocsát világszerte 2300 dolgozót, ezzel leépítve a munkaerejének valamivel több mint 4 százalékát.

Mindennek az az oka, hogy a fejlett országokban egyre kisebb a kereslet a hagyományos dohánytermékek iránt a fejlett országokban, helyette az elektromos cigarettákat keresik a vásárlók. A cég még nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az új, füstmentes kategóriák - például a dohányhevítéses termékek, a Magyarországon is forgalmazott e-cigaretta család, és a nikotinpárnák - bővítésére, ezzel "vezető szerepet vállalva a dohányipar átalakításában". Magyarországnak ebben a folyamatban kiemelt szerep jut a pécsi nikotinpárnagyár létrehozásával és fejlesztésével - írták a közleményben.

A British American Tobacco a magyar piacon a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. (BAT PD) révén van jelen, amely a pécsi dohánygyár felvásárlásával jött létre 1992-ben. A cég két pécsi üzeme, a Pécsi Dohánygyár és a Szivarkagyár 800 alkalmazottal harminc piacot lát el világszerte. Árbevétele a tavalyelőtti 116 milliárd után tavaly meghaladta a 138 milliárd forintot, adózott eredménye a 2017. évi 2,8 milliárd után 2018-ban már az 5 milliárd forintot is meghaladta.

A BAT PD szeptember 2-án jelentette be, hogy 7,5 milliárd forintos fejlesztésével megvalósította harmadik pécsi üzemét, amelyben a korábbiakhoz képest 100 új munkahely jön létre. Abban jelenleg egy gyártósor működik, de 2020 végéig további 5 gyártósor telepítését tervezik. Akkor a sajtót úgy tájékoztatták, a BAT célja, hogy a fejlesztés végére a pécsi gyár lehessen a BAT egyik legnagyobb nikotinpárnagyára a világon.