Iván
21 °C
39 °C

3 milliós hűségpénzt kérnek a vasutasok

2019.09.27. 08:51

Fejenként 3 millió forint hűségjuttatást és az ország gazdasági teljesítményét lekövető béremelést szeretnének kiharcolni a vasutasok elvándorlásának megállítására az őket képviselő szakszervezetek - írja a 24.hu. A MÁV-nál a vasúti dolgozók szerint már életveszélyes a létszámhiány, azt pedig már a cég vezetése is elismerte, hogy tényleg nagyon sok ember, nagyjából ezer fő hiányzik a vasúttársaságtól. 

A MÁV 2017-2019 között kötött egy hároméves bérmegállapodást a vasutasokkal, amelynek részeként 13, 12 majd 5 százalékkal emelkedtek a bérek. Ez elég jelentős emelés, viszont az idei növekedést már majdnem elviszi az infláció, miközben a versenyszférában továbbra is két számjegyű a bérnövekedés, így folyamatosan hagyják ott a MÁV-ot a dolgozók.

Éppen ezért Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke szerint újra kellene gondolni, hogy milyen bérmegállapodásokat köt a MÁV a munkavállalókkal: a hároméves megállapodás helyett olyanra lenne szükség, amely figyelembe veszi a gazdaság teljesítményét, számol a GDP növekedésével, az inflációval. Ez újra két számjegyű emelést jelentene. 

Emellett azt kérték a MÁV elnök-vezérigazgatójától, hogy az elvándorlás megállítása érdekében minden dolgozóval kössenek öt éves szerződést, amelynek részeként minden dolgozó kap 3 millió forint hűségpénzt, amelyet vissza kellene fizetni, ha mégis elhagyja a pályát öt éven belül. A szakszervezet számítása szerint ez nagyjából 30 milliárd forintjába kerülne a MÁV-nak, a vasutasoknak viszont havi 50 ezer forinttal emelné a fizetését.