Sorra hagyják ott a bíróságokat a dolgozók az alacsony bérek miatt

DSZZS20140815309
2020.02.19. 09:44

Tömegesen hagyják el a bíróságokat a jogi asszisztensek, jegyzőkönyvvezetők és hasonló alkalmazottak, akiknek, a bírókkal szemben, évek óta nem emelkedett a fizetése - írja a Népszava. A lap szerint a pesti Központi Kerületi Bíróságról az elmúlt 30 napban 31 dolgozó távozott az alacsony bérek miatt, de olyan törvényszékről is tudni, ahonnan egyszerre álltak fel a jegyzőkönyvvezetők, hogy a helyi hipermarketbe menjenek árufeltöltőnek, 10-15 ezer forinttal magasabb fizetésért. 

A magyar bíróságokon 11 ezren dolgoznak, közülük háromezren bírók, hatezren pedig igazságügyi alkalmazottak. A bíróknak az elmúlt években, hosszú idő után emelkedett a fizetése, idén átlagosan 32 százalékkal, 2022-ben pedig még 13 százalékkal többet kapnak majd. Az igazságügyi dolgozók közül viszont csak keveseknek rendezte a fizetését a bírókkal együtt a kormány, azoknak a jogi asszisztensi végzettséggel nem rendelkező dolgozóknak, akiknek amúgy a legalacsonyabb volt a fizetése az igazságügyben. Ez kicsivel több, mint kétezer dolgozót érintett, de nekik is minimális emelést jelentett.

Van, akinek mindössze havi bruttó háromezer forintot jelentett az emelés. 

A jogi asszisztensi végzettségű jegyzőknek viszont csak a pótlékot építették be a bérükbe, miközben elvesztették a cafeteria juttatásokat azok kivezetésével, és az év végi jutalmat és a ruhapénzt is összemosva kapják. A bérek amúgy eléggé eltérőek, a Népszava szerint egy 16 éve az igazságügyben dolgozó ügyintéző 251 ezer, egy ugyanekkora bírósági tapasztalattal rendelkező jogi asszisztens végzettségű jegyző pedig 262 ezer forintot kap, egy aktákat tologató fizikai munkás 116 ezret vihet haza

A bírósági alkalmazottak nemcsak béremelést nem kaptak, de megváltozott a bértáblájuk is, az új, sávos rendszerben pedig lesz olyan munkatárs, akinek akár húsz évig nem emelkedik a fizetése. A régi rendszerben viszont háromévente előrébb lehetett lépni. 

(Bortíókép: Szigetváry Zsolt / MTI)