Mihály
2 °C
16 °C

Minden hetedik Ausztriában élő magyar elvesztette a munkáját

2020.04.05. 11:49 Módosítva: 2020.04.05. 12:05

Ausztriában is komoly gazdasági válságot okozott a koronavírus-járvány, ami miatt sokan elvesztették a munkájukat. A leépítések viszony arányaikban rosszabbul érintették eddig az országban dolgozó külföldi munkásokat, így a G7.hu számítása szerint

eddig közel 13 ezer Ausztriában dolgozó magyar vesztette el a munkáját.

Közülük 8034-en szerepelnek az osztrák munkanélküli statisztikákban, vagyis ők nemcsak Ausztriában dolgoznak, de ott is telepedtek le. Ők munkanélküli segélyt is Ausztriában kapnak majd, így a G7 szerint nem valószínű, hogy megjelennek a magyar munkaerő-piacon vagy munkanélküli ellátásban. A portál számításai szerint emellett a közel 41 ezer Magyarországról ingázó dolgozók közül 4800-an veszíthették el az állásukat. Ezt a cikk szerzője az alapján számolta ki, hogy az egyes szektorokban hányan lettek munkanélküliek és az ingázó magyarok milyen szektorokban és milyen arányban dolgoznak.

Az osztrák foglalkoztatási adatok szerint eddig minden hetedik kint élő magyar vesztette el a munkáját, míg az osztrákok közül csak minden 29. lett munkanélküli. A magyarok között azért is lettek ilyen sokan munkanélküliek, mert a kint élő és dolgozó magyarok az egyik leghamarabb és legdurvábban érintett szektorban, a vendéglátásban dolgoznak. Az Ausztriában élő magyarok több mint 27 százaléka dolgozik a turizmusban és vendéglátásban, összesen 13 745 fő, közülük 5041-en veszítették el az állásukat. Az iparban 284, a kereskedelemben 423, az építőiparban 452, az adminisztratív munkakörökben pedig 1022 kint élő magyar lett munkanélküli.