26 millió munkanélküli van az USA-ban, 3 ezer milliárd dollár különítenének el kríziskezelésre

2020.04.23. 15:40

Csütörtökön egy újabb, 484 milliárd dolláros koronavírus segélycsomagról szóló törvényt terjesztettek elő az USA-ban a képviselőház tagjai. Ezzel az összeggel együtt sosem látott összeget, összesen háromezer milliárd dollárt különítenének el Amerikában a kríziskezelésre - írja a Reuters.

A mostani összegből a járvány miatt pénzügyi nehézségekkel küzdő kisvállalkozásokat és kórházakat is segítenének. 

A republikánus által vezetett szenátus kedden fogadta el a támogatáshoz szükséges jogszabályokat. Az előterjesztést várhatóan a demokraták és a republikánusok is támogatni fogják, ha ez megtörténik, akkor a képviselőházból a Fehér Házba kerül a tervezet, ahol az USA elnöke, Donald Trump előzetesen azt ígérte, gyorsan törvénybe iktatja majd.

Újabb 4,4 millió lett munkanélküli az Egyesült Államokban a múlt héten

Az elmúlt héten a vártnál többen, több mint 4,4 millióan folyamodtak első alkalommal munkanélküli segélyért az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtöki jelentése szerint. Az újonnan álláskeresővé válók száma viszont kevesebb volt, mint a megelőző héten.

A koronavírus-járvány kitörése óta így az elmúlt öt hétben 26 millió fölé emelkedett az állásukat elvesztők száma.

A március 18-án végződött héten 4,427 millióan folyamodtak első alkalommal munkanélküli segélyért. Az előző héten 5,237 millió volt a kérelmek száma. A múlt hétre 4,2 millió kérelem benyújtását várták gazdasági elemzők.

A Guardian cikke szerint bár úgy tűnik, hogy a leépítési hullám valamelyest mérséklődött, várhatóan még így is több millióan fogják elveszíteni az állásukat a következő hónapokban. A foglalkoztatási hivatalokban annyian jelentkeznek, hogy azt már nehezen kezelik a hivatalnokok. Ohio államban például a túlterheltség elkerülése végett ábécérend szerint beosztották, hogy melyik nap kik regisztrálhatnak munkanélküliként. Washington államban pedig sok panasz érkezett arról, hogy a nagy túlterheltség miatt összeomlanak a hivatalok weboldalai. Ez persze azt is jelenti, hogy a statisztikák csalóka képet mutatnak arról, hogy pontosan mennyi munkanélküli van az egyes államokban.