Megint elszámolta magát az NGM

2013.08.08. 07:16

Valutaváltó

Bár több adónem is jól teljesített az idei első félévben, a gazdálkodói befizetéseknél jelentős az elmaradás, ismét gyengébben sikerült megterveznie az új adókat az NGM-nek. Kevesebben választották a katát és a kivát, mint azzal a kormány eredetileg számolt, ez azonban a költségvetés szempontjából inkább jó.

Az első hat hónapban érkezett adóbevételek alapján a kormánynak idén lesz még tennivalója, írja a Napi Gazdaság. A részletes adatok szerint nagy különbségek vannak ugyanis a tervek és a tények között. Az áfa, az szja vagy a jövedéki adó hozza nagyjából az előirányzatot, a társasági adó és az új adónemek azonban egyelőre halványan szerepelnek.

Eléggé mellélőttek

Jött már figyelmeztetés

A Költségvetési Felelősségi Intézet technikai kivetítése szerint már idén is 91 milliárd forintos lyuk tátongott a költségvetésben, jelentős részben a tranzakciós adó elszámolása miatt.

A lap szerint a kabinet elszámolta az új adónemek adóvonzatát. Azt még sikerült belőni, hogy az átalakítások miatt az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) iránti érdeklődés tovább csökken – nagyjából ötödével kevesebbet hoz várhatóan az idén az adónem, mivel több mint tízezren átléptek a kisadózók tételes adója (kata) hatálya alá –, ám a többi számítás nem jött össze.

A kata lett a népszerűbb, de ez is messze alulmúlja a várakozásokat. A tervek 74 milliárd forint bevételről szóltak, ám decemberig ez nem jön össze. Reálisan a bevétel fele is túlzó elvárás volna. Még rosszabb a helyzet a másik slágernek tervezett adónemnél, a kisvállalkozói adónál (kiva): fél év alatt négymilliárd forint sem folyt be belőle. Lehet ugyan azt mondani, hogy később népszerű lesz az adónem, vagy az adóelőlegek alapján korai temetni, ezzel együtt valószínű, hogy a kiva nem lesz siker.

Furcsa módon egyébként az, hogy a vártnál kevesebben választották a két új adónemet, inkább pozitív kockázatként jelenik meg. A kedvezményes adónemek ugyanis épphogy kiesést jelentettek volna a költségvetésben, azzal, hogy végül nem váltott mindenki, akinek megéri, valójában több marad a költségvetésben az eredetileg vártnál.

Főbb adóbevételek alakulása 2013-ban
Milliárd forint Éves terv Tény (I. félév)
Társasági adó 321,0 151,7
Kata 74,3 11,4
Kiva 130,2 3,8
Szja 1657,8 814,9
Áfa 2953,0 1314,0
Jövedéki adó 947,0 411,0
Regisztrációs adó 14,0 7,2
Tranzakciós illeték 301,0 68,6
Távközlési adó 44,0 20,0
Biztosítási adó 27,5 12,9
 Forrás: kormany.hu

Érdemes megjegyezni, hogy az adóra reagálnak

Az általános forgalmi adónál (áfa) egyelőre elmaradás figyelhető meg, mivel a korábban 70 napra kitolt kiutalási határidő eddig duzzasztotta az áfabevételeket, most azonban nőtt a kiutalások volumene. A személyi jövedelemadóban (szja) az előirányzatnak megfelelő bevételek jöttek, ami valamivel több a tavalyinál. Ez azonban nem a több szja-fizetőnek köszönhető, hanem annak, hogy kisebb az igénybe vett kedvezmény.

A kormány az augusztus elsejétől életbe léptetett adóemelésektől remélhet még pluszbevételt. A legnagyobb tételt a tranzakciós illeték hozza majd, köszönhetően a nem túl elegáns eljárásnak, amely egyszerűen előírta, hogy az adóalanyok fizessék ki az elmaradást. Varga szerint egyszerűen túl okosan reagáltunk, például számlaösszevonásokkal csökkentettük a költségeinket.

A tervek éves szinten 300 milliárd forintról szóltak, ehhez képest fél év alatt 70 milliárd se folyt be. A távközlési adó emelése is hoz 15-20 milliárdot, s valamennyi csurran-cseppen a kamatjövedelmeket terhelő hatszázalékos egészségügyi hozzájárulásból (eho) is. Ez nem lesz hatalmas összeg, mivel a módosítók kivették a fizetési kötelezettség alól az állampapírt és a tartós befektetési számlára tett összegeket.

A pénztárgépek cseréjéből következő fehéredés generálta 95 milliárd forint egy részéről már lemondott a kormány, ezt is ellentételezni kell. Az elektronikus útdíj az első havi adatok alapján hozhatja a fél évre várt 75 milliárd forint bevételt. A különadók közül a biztosítási és a távközlési adó nagyjából megfelel a vártnak, ám még egy kis pluszbevétel sem volna elég a teljes bevételi oldalnak. A regisztrációs adó pedig némi élénkülést mutat a használt autók importjának köszönhetően.

Nem látszik, hogyan alakulnak a jövedékiadó-bevételek. A féléves adatok alapján ötszázalékos mínuszban állnak az üzemanyag-értékesítésből származó bevételek, összességében pedig három százalék alatti a mínusz. Nem is ez a kérdés, hanem a júliustól átalakított dohányeladási szabályok. Egyelőre nem tudni, milyen hatása lesz a bevételekre az újfajta rendben működő dohányboltoknak.