Cége van? Segítünk bankszámlát választani

2013.09.05. 10:05 Módosítva: 2013.09.05. 10:12

Valutaváltó

Sok cégvezető töri a fejét, hogyan kerülje ki a tranzakciós illeték megemeléséből eredő bankköltség-növekedést. Ennek leghatékonyabb módja annak megvizsgálása, hogy a megfelelő banknál, a vállalkozás számára optimális számlacsomagot veszi-e igénybe a társaság. Nincs ugyanis drága bank, csak rosszul megválasztott szolgáltatás – hangsúlyozta Gergely Péter, a BankRáció szakértője.

A vállalkozások kétharmada nem a működési sajátosságaihoz igazított bankszámlát használ, ami még kisebb cégeknél is 300-700 ezer forintos többletkiadást jelenthet egy év alatt. Magyarán egy jobb számlacsomag kiválasztásával szerencsés esetben a tranzakciós díj megemeléséből eredő teljes költségnövekedés megspórolható. Ebben segít a Bankráció vállalkozói bankszámla-kalkulátora.

Nem mindegy hol, melyiket

A vállalkozások sok szempontból jóval nehezebb helyzetben vannak, mint a lakosság – emelte ki Gergely Péter. Számukra a bankszámla kötelező, ráadásul adott összeg (1,5 millió forint) fölött a készpénz-használat is korlátozott. Mindemellett – lévén pénzügyi tevékenységük jóval összetettebb – a részükre biztosított számlacsomagok is bonyolultabbak, mint amivel a lakossági folyószámlánál találkozni lehet.

Ha az összes bank kínálatát át szeretnék tekinteni, akkor több száz oldalnyi hirdetményt kellene áttekinteniük ahhoz, hogy megfelelőképp tájékozódjanak. Fontos tudni, hogy a bankok vállalkozóknak meghirdetett típustermékei jellemzően kisebb cégeknek szólnak. Nagyok azonban a különbségek.

Az Erste Banknál a 200 millió forint alatti árbevétellel rendelkező vállalkozásoknak kínálják a mikrovállalati csomagokat, 200-500 milliós forgalom között kisvállalati ügyfélnek számít egy cég. Az OTP 500 millióig egységes csomagokat alkalmaz, hasonlóan a Raiffeisenhez, de ott 1,25 milliárd forint a határ.

Szinte mindenütt külön csomag áll rendelkezésére továbbá az induló vállalkozásoknak, s egyes tevékenységekre (például jogászoknak, könyvelőknek, társasházaknak, non-profit cégeknek). Igazából 400 millió forintig lehet a standard díjak alapján összehasonlítani a bankszámlákat, e határ fölött ugyanis szinte már minden banknál lehet és érdemes is egyedi ajánlatot kérniük a cégeknek.

Hússzoros díj ugyanarra a szolgáltatásra

Induló cégek - ezekkel számolnak

Árbevétel 0 forint, havi 1 db 200 000 forintos jóváírás, havi 1 db 28 000 forint eseti utalás bankon belü, 2 db összesen 84 000 forint eseti utalás bankon kívül, 1 db 14 000 forint készpénz felvétel saját banki ATM-ből, 1 db kártyás vásárlás 14 000 forint értékben, Internet bank használattal és 1 db legolcsóbb bankkártyával, SMS értesítéssel a kártyás tranzakciókról

A banki költségek között a legnagyobb különbségek egyébként induló cégeknél vannak. Itt internetes utalások esetén a legolcsóbb 9480 forint, a legdrágább 194 988 forint egy évre – a két szélsőérték között a különbség több mint hússzorosát kell tehát fizetni elvileg ugyanazért a szolgáltatásért, ha valaki rosszul választ.

Ennek oka elsősorban az, hogy – miközben a vállalkozói termékeknél általában nem jellemző, hogy akcióznának a bankok, kedvezményes díjakat alkalmaznának, esetlegesen ingyenességet biztosítanának néhány ügyletre - az induló cégeknél ez mégis előfordul. Ezt viszont sokszor valóban csak friss cégek igényelhetik.

Az OTP Kisvállalkozói START számlacsomagjának feltételei között például szerepel: „Ezt a bankszámlát csak akkor igényelheted, ha a kezdő vállalkozásod az utóbbi 12 hónapban lett bejegyezve és most nyitnál elsőként és újonnan START számlacsomagot.” A kondíciók ugyanakkor valóban kedvezőek: végig díjmentes az OTP MasterCard Unembossed Üzleti kártya bankkártya, amivel havi 1 díjmentes OTP ATM-felvétel is párosul. A számlavezetés pedig az első 2 évre havi 390 forint. Arra azonban fokozottan kell figyelni, hogy ez a 25. hónaptól 2880 forintra emelkedik.

Fontos áttekinteni persze az egyéb részleteket is. A fentebbi beállításoknak megfelelő bankhasználati szokások mellett a Gránit Bank Vállalkozói Alapszámla 2 terméke kedvező lehet, de számolni kell azzal, hogy a banknak nincs országos hálózata (a banki ügyintézés bonyolult lehet).

Nem szabad továbbá megfeledkezni arról sem, hogy sokféle helyzetre érdemes tesztelnünk a csomagokat, ellenkező esetben ugyanis előfordulhatnak meglepetések. Az induló csomagoknál ugyanis a kedvező díjak sokszor csak kisszámú tranzakciónál érvényesek (a példaként említett számlánál három bankon kívüli utalásra). Azt is számba kell venni továbbá, hogy a számlavezetési díj elengedése, s az ingyenes bankkártya esetlegesen csak az első évre érvényes.

Minden költségre figyelni kell

Működő cégek - ezekkel számolnak

Éves árbevétel 6 000 000 forint; havi 2 db jóváírás összesen 500.000 forintos értékben; 2 db 70 000 forint összértékű eseti utalás bankon belül; 5 db 210 000 forint összértékű eseti utalás bankon kívül; 1 db 35 000 forint készpénz felvétel saját banki ATM-ből; 3 db kártyás vásárlás 35 000 forint értékben. Internet bank használattal és 1 db legolcsóbb bankkártyával; SMS értesítéssel a kártyás tranzakciókról.

Már működő vállalkozásoknál is nagy persze a kínálatban a szórás. Kis cégeknél a szeptember 5-én érvényes kondíciók szerint internetes utalásokkal 14 400 forint a legolcsóbb és 204 348 forint a legdrágább számla (itt több mint 14-szeres az eltérés).

Közepes vállalkozásoknál e két adat már 58 770, illetve 358 008 forint. A nagy cégnek számító szegmensben pedig 249 420, illetve 1 323 739 forint között mozognak a banki ajánlatok.

Ahhoz, hogy a vállalkozások a számukra optimális csomagot válasszák Gergely Péter azt hangsúlyozta: e körnél sajnos nagyon elterjedt gondolkodás, hogy pusztán néhány kiemelt költségtétel díját figyelik, s annak alapján hasonlítják össze a bankszámla-csomagokat. A cégeknél azonban ez különösen durva tévedésekhez vezethet.

A vállalkozói számlacsomagok összehasonlításánál sokkal árnyaltabban kell odafigyelni az egyes díjakra. Az utalási költségeknél mindenhol meg kell nézni például a minimumértékeket is. Ennek ellenőrzése nélkül azok a cégek, amelyek sok kis összegű utalást bonyolítanak, összességében többszörösét is jelentheti ez a kiadás annak, amit a százalékos érték alapján számítanak ki.

Mire kell még figyelni?

Kiemelten fontos továbbá, hogy az általában fókuszban lévő költségelemek (számlavezetési díj, a bankon belüli és kívüli utalások, a készpénz ki és befizetés, továbbá a kártyadíjak) mellett az egyéb tételekre is odafigyelni. Ilyen például a tételdíj, amelyet minden egyes alkalommal felszámít a bank, amikor mozgás van a számlán. Mivel ez viszonylag alacsony összeg (10-20, bár olyan csomag is található, ahol 47 forint, de olyan is ahol nincs ilyen költség) kevéssé kerül előtérbe. Ez viszont egy olyan cégnél, amelynek sok kis összegű jóváírása-terhelése van, nagy különbségeket jelenthet (100 tételnél a 37 forintos különbség, már 3700 forint) a végösszegekben.

Bankot váltani október végén lesz legkorábban érdemes, amikorra már jórészt érvénybe lépnek a tranzakciós illeték emelésével összefüggő emelések - mondja a kalkulátort készítő Gergely. A bankok a lakossági számlákhoz hasonlóan a vállalkozói számláknál is 60 nappal a hatálybalépés előtt hirdetik meg a kondíciókat, így ezekről tájékozódni már lehet.