Valér
4 °C
8 °C

Csányi: Legfeljebb 15 százalék mínusz

2013.09.10. 14:40 Módosítva: 2013-09-10 14:40:04

Legfeljebb 15 százalékkal lehet csökkenteni a devizahitelek törlesztőrészletét ahhoz, hogy a devizaadósok ne járjanak jobban a forinthiteleseknél – közölte a Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

„Ha a bankoknak külön-külön kell megoldást találniuk, akkor nyilvánvalóan nem lehet egységes megállapodás” – mondta Csányi utalva arra, hogy a Fidesz-KDNP a múlt héten arra szólította fel a bankokat, hogy november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerződéseket pedig módosítsák az ügyfelek javára.

Az MNB-ben tartott megbeszélés után a Magyar Bankszövetség elnöke megismételte a szövetség álláspontját, miszerint közösen kell állni a devizahitelesek megsegítésének költségeit; a bankok már eddig is vállalták, hogy arányosan nagyobb szerepet vállalnak, mint a másik két szereplő, az adósok és a kormány.

Patai Mihály jelezte, hogy a bankszövetségben hétfőn komoly vitát folytattak a devizahitelekkel kapcsolatban, és bár ismerik az erőviszonyokat, a november 1-jei ultimátumot a mostani formában nem tudják elfogadni, mert a bankrendszer, a bankok nem tudják a kormány támogatása nélkül a problémát megoldani.

A kormány hallgat a Fideszre, és elég lesz az az idő

Örülök annak, hogy a bankszövetség újabb javaslaton dolgozik, de ezt ne a kormány asztalára, hanem a devizahiteles ügyfelekére tegyék le a bankok - mondta a nemzetgazdasági miniszter, Patai Mihálynak, a Magyar Bankszövetség elnökének nyilatkozatával kapcsolatban.

Varga Mihály hangsúlyozta: A kormány támogatja a Fidesz-KDNP frakciószövetség javaslatát, hogy a bankok törekedjenek megoldásra a lakáscélú devizaalapú jelzáloghitelek esetében, erre november elejéig elegendő idő áll rendelkezésre. A kormány két elem érvényesítését javasolja, egyrészt a devizahitelek kivezetése történjen meg, másrészt a forintalapú lakáscélú jelzáloghiteles ügyfelek ne járjanak rosszabbul, mintha a hitelt devizában vették volna fel, áll az NGM mai közleményében.

Segítünk, ha nem menne

A nemzetgazdasági miniszter szerint a bankok már eddig is alkalmaztak olyan megoldásokat, amelyekkel érdemi segítséget tudtak adni az ügyfeleknek. Ilyen eszközök közé sorolta a bankonként eltérő ügyfélsegítő programokat, a nem teljesítő hiteleknél való közös módosítás alkalmazását, vagy az adósok megváltozott teherviselő képességét figyelembe vevő korrekciókat.

A kormány képviseletében a Nemzetgazdasági Minisztérium továbbra is kész a szakmai szintű konzultációkra a civil- és pénzintézeti érdekképviseletekkel - erősítette meg Varga Mihály.