Leépít az Unicredit

2013.09.19. 12:40

Valutaváltó

15 budapesti fiókot zár be és dolgozókat bocsát el az Unicredit – írja a Pénzcentrum.hu. A bank a héten letett szándékáról, miszerint vállalati ügyfeleire hárítaná át az első negyedévben elmaradt tranzakciós illetékbevétel miatt kirótt 208 százalékos különadót. Az Unicredit a döntését a héten megváltoztatta, az áthárítás helyett költséget csökkent, aminek részét képezik a fiókbezárások és az elbocsátások. A bezárásokkal 105 fiókra csökken az országos hálózat.

Patai Mihály a bank elnök-vezérigazgatója egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a bank az ügyfelei visszajelzései miatt lépett vissza ötletétől. A PSZÁF az Index kérdésére elmondta: a pénzügyi szervezetek az őket terhelő tranzakciós illeték alapján egyoldalúan hajthatnak végre díjemelést, de arról legalább 60 nappal korábban kell levélben tájékoztatniuk az ügyfeleket. Patai erre utalva annyit mondott, hogy ő biztos abban, hogy jogszerű lett volna az áthárítás.

Mivel a bank szeretné fenntartani jövedelmezőségét, a költségcsökkentés mellett döntött, ami fiókbezárást és ezzel párhuzamosan elbocsátásokat jelent. Ezzel a lépéssel jövőre a kivetett adó 40 százalékát spórolja meg a bank, míg 30 százaléka egyéb költségek visszavágásával képzeli el a bank, míg további 30 százalékot a bevételek növekedésétől várja.

Patai elmondta azt is, a banknál 2009 és 2011 között nem volt béremelés, a bónuszokat 30-40 százalékkal vágták vissza. Ha a devizahitelek forintosítása megtörténik, akkor a bankokra nehezedő 900 milliárdos teher négy százaléka, nagyjából 36 milliárd jutna az Unicreditre. Szerintük egy ilyen lépés a bankrendszer végét jelentené, ezzel a lépéssel így nem is számolnak.

A legnyereségesebb bank egyébként az elmúlt években végig az OTP volt, de tavaly a K&H és az Unicredit is felfért a dobogóra, 24,3 milliárdos volt a profitja. A tőkearányos profitja 15 százalék volt tavaly.