Nincs rendben a hitelezés az eurózónában

2013.09.26. 12:16

Valutaváltó

Augusztusban tovább csökkent az euróövezetben a magánszektornak nyújtott hitelek összege. Elemzők szerint ez arra utal, hogy még mindig nincs fenntartható pályán az euróövezet gazdasági növekedése. Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön közzétett adata szerint augusztusban éves összevetésben 2 százalékkal csökkent a privátszektor hitelállománya. Júliusban 1,9 százalék volt a csökkenés.

Noha az eurót használó 17 ország összesített hazai összterméke hat negyedévi folyamatos csökkenés után legutóbb újra növekedett, szakértők szerint addig nem lehet stabil a növekedés, amíg újra be nem indul a banki hitelezés. Az EKB szerint augusztusban a vállalati szektor által felvett hitelek összege 12 milliárd euróval csökkent, míg a háztartások által felvetteké 4 milliárd euróval nőtt. Júliusban mindkét szegmensben csökkenés volt, 17 milliárd, illetve 3 milliárd euró.

Az adatokból az is következik, hogy egyelőre nem várható a rekordalacsony, 0,5 százalékos euróövezeti alapkamat emelése. Az EKB laza monetáris politikával igyekszik élénkíteni az eurózónán belüli keresletet.

Szakértők azt remélik, a nagy euróövezeti bankházak mérlegeinek közelgő felülvizsgálata és a banki "stressztesztek" növelni fogják a bizalmat a szektor iránt. Az EKB közölte azt is: a készpénzállomány 2,3 százalékkal bővült augusztusban éves összehasonlításban a júliusi 2,2 százalék után, 0,1 százalékponttal meghaladva az elemzői várakozást. A 3 hónapos átlag azonban elmarad az EKB által meghatározott 4,5 százalékos referenciaértéktől.