605 milliárd idén a bankok sarca

2013.10.03. 16:02

Valutaváltó

Patai Mihály szerint közel duplájára nőtt az idén a magyar bankszektor adóterhelése, a 2012. évi 325 milliárd forinttal szemben az idén már 605 milliárd forintot kell a bankoknak befizetniük a büdzsébe – írja a Portfolio.hu.

A Magyar Bankszövetség elnöke ezt a Megújul a magyar export című konferencián mondta csütörtökön Budapesten, ahol arról is beszélt, hogy a gazdasági növekedés egyik alapja a bankhitel, a hitelezés visszaszorulása csökkenti a növekedést.

Egyeztet a bankszövetség

A Magyar Bankszövetség képviselői csütörtökön hét civil szervezet képviselőivel találkoztak, devizahiteles magánszemélyeket is meghívtak az egyeztetésre.

A szeptemberben indított, devizahiteleseknek szánt e-mail-címre csütörtökig 307 javaslat érkezett.

„A bankszövetség legjobb szakmai tudása alapján, elkötelezetten dolgozik a devizahiteles kérdés társadalmilag, gazdaságilag egyaránt releváns megoldásán″ – fényezi magát közleményében a szövetség.

Patai Mihály kiemelte, hogy a pénzforgalmi termékek túladóztatottak. Míg a pénzügyi tranzakciós illeték mértéke az átutalás díjában 66-97 százalékot tesz ki, a jövedéki adó mértéke az üzemanyag árában 30, a cigaretta árában pedig 31 százalék.

Szeretik az Eximbankot

Patai Mihály és Wolf László, az OTP vezérigazgató-helyettese is értékeli az állam által az utóbbi időben jelentősen feltőkésített Eximbank munkáját – derült ki a konferencián. Patai szerint „látszik a sebességváltás”, különösen a refinanszírozási hitelek növekedése süvegelendő meg. A bankszövetség elnöke szerint a kereskedelmi bankok sikeresnek ítélik az együttműködést, és támogatják az Eximbankot az üzleti aktivitás bővítésében.

Hasonlóan látja Wolf is, aki elmondta: az OTP különösen fontosnak tekinti az exportőrök finanszírozását, jelentős részüket hitelezi, minden állami hitelprogramban igyekezett részt venni. Elmondta: olyan megállapodást kötöttek az Eximbankkal, amelynek alapján a nyolc országban jelen lévő OTP-bankcsoport leányvállalatait is refinanszírozza a magyar export bővítése érdekében. A bank 100 milliárd forintos kerettel indított vállalati hitelprogramját nem sikerült teljes mértékben kihasználni, de stagnáló hitelezéssel is sikerült piaci részüket növelni – érzékeltette a vállalatihitel-helyzetet az OTP vezérigazgató-helyettese.