Az Integrációs Szervezet beszáll a Postába

2013.10.24. 21:37

Valutaváltó

Az állami többségi ellenőrzés alatt álló Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete is tulajdont szerez a Magyar Postában, így mostantól a két szervezet között a kétoldalú megállapodásokon túlmenően kölcsönös tulajdonosi kapcsolat is lesz – derül ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleményéből.

Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete

Az integrációs szervezetet a nyáron elfogadott takarékszövetkezetek átalakításáról szóló törvény hozta létre és feladata, hogy intézményvédelmi szervezetként az MFB, a Magyar Takarékbank és a Magyar Posta bevonásával lefekteti a szektor átalakításának alapjait. Az ISZ prudenciális szabályzatokat bocsát ki, szavatolótőkét szolgáltat az integráció tagjainak, illetve vizsgálhatja a tőkeellátottságot az egyes szövetkezeteknél és beavatkozhat a működés stabilizálása érdekében. A takarékok átalakításáról bővebben itt olvashat.

 A döntés alapján a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete 25 százalékot el nem érő – 25 százalék mínusz egy szavazatnyi tulajdoni hányadot jelentő – kisebbségi tulajdont szerezhet a Magyar Postában. A kisebbségi tulajdon ellenértékét a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete – piaci vagyonértékelés alapján – készpénzben fizeti meg a Magyar Államnak.

Az NFM közleménye szerint az intézkedés célja, hogy országos lefedettséggel eljusson a legkisebb falvakba is a banki, biztosítási, postai és befektetési termékek olyan teljes skálája, amely termékek és szolgáltatások hozzáférhetősége a Magyarországon a nagyobb városokban már hosszabb ideje magától értetődő.