Újra előkerült azt állami Turizmus Bank

2013.11.07. 07:24

Valutaváltó

A Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusfejlesztési koncepciójában mintegy 3 év után ismét felbukkant egy Turizmus Bank létrehozásának ötlete - írta a Világgazdaság.

A napilap a dokumentumot idézte: "a pénzügyi válság következtében különösen nehézkessé vált a hosszabb távú befektetésnek minősülő, a konjunktúrának és más, a szektoron kívül álló hatásoknak kitett turisztikai fejlesztések banki finanszírozása. Erre ad választ a Turizmus Bank koncepciója, de emellett törekedni kell arra, hogy különböző támogatott hitelkonstrukciókkal minél több bank részéről is váljon elérhetővé a turisztikai projektek finanszírozása."

A szállodák és éttermek szövetsége (MSZÉSZ) a kormányváltás után azonnal elkezdett lobbizni, hogy az állam adjon nekik a piacinál olcsóbb hiteleket. Legfőképp azzal érveltek, hogy a hitelszűke korlátozza az iparág számára az uniós források igénybevételének lehetőségét is.

Jóságos állami nagybácsi már van

Hogyha az állam kedvezményezettjei lesznek is a szállodák, akkor se teljesen világos, hogy minek kéne ahhoz egy külön állami vagy félállami szervezetet kialakítani, hogy a szállodák olcsóbban kapjanak hitelet, mint mások.

Ráadaásul jófej, de bugyuta állami nagybácsi már rég van - az MFB a 2010 óta gyakorlatilag bármire adhat bármekkora hitelt: nem gond, ha nem jön vissza a pénz vagy hogyha  nyíltan a működést finanaszírozzák belőle. Sőt igazából még az se, ha MFB alkalmazott is érintett a hitelfelvevőnél.

„Ha a turizmus teljesíteni szeretné a kormányprogramban megfogalmazott jelentős számú új munkavállaló foglalkoztatását, úgy komoly nagyságrendű fejlesztésekre lenne szükség, amelyhez meg kellene teremteni az ágazat kedvező és ösztönző hitelfelvételi lehetőségeit, például Turizmus Fejlesztési Bank létrehozása az ausztriai példa alapján” – írta még 2010-es lobbianyagában az MSZÉSZ.

Az NGM azt mondta erről, hogy nem egy önálló bank létrehozása a cél, hanem egy meglévő állami bank tevékenységi körét szeretnék bővíteni osztrák minta alapján.

A Világgazdaság szerint a Fidesz turisztikai munkacsoportjának vezetője, Bánki Erik legutóbb már a kormányváltás után átvette a MSZÉSZ érvelését, és azért küzdött, hogy külföldi mintára Magyarországon is létrehozzanak egy olyan bankot, amely részben az állam, részben kereskedelmi bankok tulajdonában lenne, és kifejezetten a turisztikai ágazat finanszírozását szolgálná.