Össze-vissza könyvelt a takarékszövetkezet

2013.11.15. 14:30

Valutaváltó

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai határozatában tízmillió forintra bírságolta az Alsónémedi és Vidéke Takarékszövetkezetet. A cégnek legkésőbb év végéig orvosolnia kell az elkövetett jogszabálysértéseket. A takarékszövetkezet egy sor, jórészt az ügyfelek biztonságát védő pénzforgalmi szabályra fütyült.

Mi az amit jól csináltak?

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa határozatban állapította meg, hogy az Alsónémedi és Vidéke Takarékszövetkezet megsértette a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB-rendeletnek a nem teljesíthető fizetési megbízások visszautasítására, a fedezetlen fizetési megbízások sorba állítására, a fizetési megbízások teljesítési határidejére, az ügyfelek fizetési számláján a jóváírási értéknap alkalmazására, az ügyfelek javára beérkező fizetési műveletek összegének az ügyfelek haladéktalan rendelkezésére bocsátására és – utóbbival összefüggésben – a munkanap legkorábbi zárási időpontjára vonatkozó rendelkezéseit.

A jegybank ma közzétett határozatában kötelezte a takarékszövetkezetet, hogy maradéktalanul tegyen eleget az MNB-rendeletben foglaltaknak, a továbbiakban pénzforgalmi tevékenységét jogszerűen végezze, és a jogszabálysértésekről tájékoztassa ügyfeleit. 

A jogsértésekre tekintettel a jegybank 10 millió forint összegű bírság megfizetésére is kötelezte a takarékszövetkezetet. Az intézkedés oka, hogy a takarékszövetkezet által elkövetett jogszabálysértéseket részben az intézmény rendszereibe, illetve folyamataiba épített hibák okozták. Egyes szabályszegések nagyszámú ügyfelet és fizetési műveletet érintettek, illetve évek óta változatlan tartalmú jogszabályi előírásokat sértettek.