Itt vannak a legjobb személyi kölcsönök

2013.11.19. 08:40

Valutaváltó

A személyi kölcsön legnagyobb előnye, hogy nem szükséges ingatlanfedezet, szabadon felhasználható a hitel (a legtöbb esetben). Egyedüli biztosíték a fizetésünk, egyéb hiteleink és az eddigi számlamúltunk. Régebben még 30-40 százalékos kamattal is kínálták (vagy deviza alapon olcsóbban), de a folyamatosan csökkenő kamat miatt most 20 százalékos THM alatt is vannak ajánlatok.

Biztonságosabb, mint régen

Most már csak forintalapon nyújtanak személyi kölcsönt a bankok (a legutolsó devizás konstrukciót másfél éve már nem lehet igényelni) és sokszor fix a kamat, tehát a futamidő végéig nem változik, ha a hitelt szerződésszerűen törlesztjük – vagyis sokkal biztonságosabb, mint a régi hitelek.


Sokaknak fontos, hogy a hitelt akár 1-2 nap alatt is el lehet intézni – főként a saját bankunknál, ahol az ügyintéző általában azonnal meg tudja mondani számlavezetési múltunk alapján – hogy mennyi kölcsönt kaphatunk.

Más banknál is hamar elintézhető, de itt már bankszámla kivonatokra és munkáltatói igazolásra is szükségünk lehet. Főként jövedelmünktől függ, hogy mekkora összegig vagyunk hitelképesek – a lakáshitelekkel ellentétben személyi kölcsönt már 100 000 forinttól is lehet igényelni, akár 6 millió forintig, de a legtöbben általában 1 milliónál kevesebbet vesznek fel 5 éves futamidőre (7 évnél magasabb futamidő gyakorlatilag nincs).

Minimálbér mindenképpen kell a hiteligényléshez, fontos, hogy bankszámlára érkezzen, de ha 500 000 forintot szeretnénk, akkor minimum 120-130 000 forintos jövedelemre vagy adóstársra lehet szükségünk.

Mire ne költsük?

Mielőtt beleugranánk a hitelfelvételbe, gondoljuk át, hogy valóban szükségünk van-e az így szerzett pénzre. Karácsonyi ajándékokra, nyaralásra semmiképp sem érdemes felvenni, de például drágább hiteleink (amely áruhitel, folyószámla hitel vagy hitelkártya tartozás is lehet) kiváltásakor akár százezreket spórolhatunk.

Jelenleg több mint 15 bank kínál 170-nél is több személyi kölcsönt, így mindenképpen érdemes tájékozódni hiteligénylés előtt. Már 1 milliós hitelösszegnél (5 éves futamidővel számolva) is jelentős különbségek vannak – a legjobb kölcsön törlesztőrészlete 23 523 forint, míg a legdrágábbé 30 905 forint (közel 300 000 forintos eltérés) tudtuk meg a BankRáció.hu személyi kölcsön kalkulátorából.

Akár bankon belül is nagyon eltérhet a kínálat a különböző akciók és ügyfélminősítések miatt, így a reklámokat fenntartásokkal kell kezelnünk, mivel nem biztos, hogy mi is annyiért kapjuk meg a kölcsönt, amennyi a plakátokon szerepel. Ráadásul nem is mindegyik hitelnél költhetjük el bármire a pénzt, van, ahol csak hitelkiváltásra használhatjuk azt fel, máshol pedig autóvásárlásra adják, vagy a lakásunkra kell költeni a pénzt és később számlákkal is igazolni.

A legjobb ajánlatok

A 3 legjobb ajánlat 1 milliós hitelösszegre, 5 éves futamidővel, valóban szabad felhasználásra (sok bank csak a saját ügyfeleinek nyújt kedvezőbb kamatokkal hitelt, így az ilyen szűkebb rétegeknek igénybe vehető kölcsönök nem szerepelnek a listában).

Az Erste Bank Személyi Kölcsön Extra terméke is nagyon népszerű, bár itt már 30 000 forintos kezdeti költség van (de szerencsére a hitelösszegből vonják le). 15,49 százalékos kamattal adják, legalább 250 000 forintos jövedelem igazolása szükséges hozzá, legalább 1 éves munkaviszony (ekkora összegnél manapság ez már szinte alapkövetelmény) és a bankhoz kell a jövedelmünket utalni. Ezért cserébe a bank az első év után 1%-os kamatkedvezményt ad (14,49 százalékos lesz így a kamatunk). K&H kiemelt személyi kölcsöne is a legjobbak közt van, itt is 250 ezres nettót, és 1 éves munkaviszonyt kérnek.

A Cofidis Fapados Kölcsönének reklámjaival találkozhattunk már, ahol az az elv, hogy nagyon alacsony díjakkal adják a hitelt, de nekünk is be kell segítenünk a Banknak a költségek spórolásánál. Interneten keresztül kell velük majd a kapcsolatot tartani, nincsenek bankfiókjaik és mindaddig ez az egyik legjobb hitel, amíg a futamidő alatt nem változtatunk a hitelen és átutalással fizetjük a törlesztőrészleteket (a postai csekkes befizetést alkalmanként 1000 forinttal büntetik). A törlesztőrészlet 24 669 forint, 16,66 százalékos kamat mellett és nincsenek kezdeti költségek az év végéig tartó akciójukban. Nagy előnye, hogy nem kell a bankhoz utalni a jövedelmet és bankszámlát sem kell náluk nyitni (valójában nincs is bankszámlájuk).

A Raiffeisen NévreSzóló Személyi Kölcsöne szintén az egyik legjobb választás lehet a maga 16,95 százalékos kamatával és 10 000 forintos kezdeti költségével. A törlesztőrészlet 24 826 forint és itt már van egy 1 százalékos kamatkedvezmény, amit online regisztrációval érhetünk el. Legalább 100 000 forintos havi jövedelmet kell igazolni, bár az 1 milliós kölcsönhöz jó eséllyel magasabb fizetés kell. A kamat csak 12 havonta változhat, ami kiszámíthatóvá teszi a törlesztést. Legalább minimálbért kell érkezzen a Raiffensenes számlára és havi 4 tranzakciós kell legyen (vásárlás, utalás, stb.).

A Citibanknak, FHB-nak és Sberbanknak is nagyon kedvező ajánlataik vannak, de ezek közül sok csak adósságrendezésre igényelhető, vagy magasabb fizetés igazolása esetén. A teljes választékot itt találja.