Nem hétfőn dől el a devizahitelesek sorsa

2013.12.14. 09:12

Valutaváltó

A devizahiteles ügyekkel kapcsolatban jövő hétfőre összehívott jogegységi ülés nem jelenti azt, hogy azonnal állást foglalnak minden kérdésről, csak azt jelzi, hogy a Kúria megkezdi a jogegységi indítvány tárgyalását – mondta a Magyar Nemzetnek Darák Péter, a Kúria elnöke, így még nem várható az a jogegységi döntést, ami rendet teremt a sok egymásnak ellentmondó bírósági ítélet között. 

Egymástól független forrásaink korábban megerősítették, hogy mostanra zárult le a devizahitelek jogegységi határozatával kapcsolatos szakmai háttérmunka a Kúrián, ugyanakkor azt mondták, szerintük sem várható automatikusan döntés a bajba került adósok ügyében.  

Darák szerint a Kúria nem fog közgazdasági tanulmányt írni, de az eljárás során szakértői véleményeket kérhet. A Legfelsőbb Ügyészség véleményét is kikérték, akik hivatalból fogalmazzák meg álláspontjukat. A kormány eddig azt ígérte, hogy a háttérmunka eredményének ismeretében menti majd meg a bajba került adósokat.

Az interjúból az is kiderül, hogy egy éve a fogyasztói kölcsönszerződések egyoldalú módosítására vonatkozóan fogalmaztak meg kollégiumi döntést, amit várhatóan most is hasznosítanak majd. Darák azt mondta, a jogegységi tanács 36 tagú lesz, munkájában a 31 kúriai bírón kívül az öt ítélőtábla kollégiumvezetője is feladatot kap majd.

Azzal kapcsolatban, hogy pontosan mit kell mérlegelnie a Kúriának a döntésnél, bővebben itt olvashat.