Marad az Erste Bank

2014.01.06. 14:29

Valutaváltó

Állásfoglalást adott ki az Erste Group arról, hogy nem vonul ki Magyarországról, írja a Portfolio.hu. Amiatt kényszerülhetett erre a cég, mert a hétvégén a Magyar Hírlapban arról írtak a kormányzati forrásaikra hivatkozva, hogy az Erstét is szívesen megvenné az állam.

„Az Erste Bank elkötelezett a magyar piac és magyarországi ügyfelei mellett. A tulajdonos bízik az Erste Bank Hungary Zrt. menedzsmentjében és abban, hogy a magyarországi leányvállalat megújulását célzó üzleti stratégia sikeres megvalósításával a bank belátható időn belül ismét nyereségesen működik majd" – reagált erre most a pénzintézet.

Az elmúlt években jelentős veszteségeket szenvedett el Magyarországon a bank. 2011-es vesztesége meghaladta az előző kilenc év teljes nyereségét, amiben a végtörlesztés, a bankadó, a hitelportfólió romlása és a korábbinál szigorúbb céltartalékolás egyaránt szerepet játszott. Tavaly a magyar számviteli szabályok szerint 11,1 milliárd forintos veszteséget szenvedett el az Erste Bank Hungary, és most a nyereséges működés helyreállításán dolgoznak.

Korábban a CIB és az UniCredit tulajdonosa is jelezte, hogy maradni kíván a magyar piacon, a Raiffeisennél viszont nem zárták ki kivonulást.

Korábban Matolcsy György arról beszélt, hogy négy nagybank legkésőbb másfél éven belül elhagyja az országot, de ez nem is baj, hiszen ezek amúgy is csaló bankok. A helyüket állami és új, magyar tulajdonú bankok töltenék majd ki a jegybankelnök tervei szerint.