Gyöngyi
4 °C
14 °C

Megszólalt Töröcskei Raiffeisen-ügyben

2014.01.16. 11:38

Valutaváltó

Meg kell erősíteni a magyar tulajdoni részesedések arányát az országban működő bankokban, és ebben elsődlegesen a magánbefektetőknek kell szerepet kapniuk – vélekedett Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója egy osztrák napilap csütörtöki számában megjelent interjúban, írja az MTI. A Széchenyi Bankban érdekeltséggel rendelkező pénzügyi szakember nyitva hagyta a kérdést, hogy létrejöhet-e még üzlet a Raiffeisen Bankkal.

A nagyobb magyar tulajdoni arány mellett kevésbé függene a külföldi gazdasági fejleményektől a bankszektor, emellett a magyar vállalatok versenyképességének megtartásához olyan pénzintézetekre van szükség, amelyek a hazai vállalatok sikerére összpontosítanak

– mondta az ÁKK vezérigazgatója a Der Standardnak.

Töröcskei szerint az 1990-es évek privatizációs hulláma és a gazdasági válság után most újra kell szervezni az országot. Úgy vélekedett, hogy az 1990-es évek privatizációs hulláma és a gazdasági válság után most újra kell szervezni az országot. Sok kisvállalkozás működik Magyarországon és nemzetközi konszernek is megtelepedtek, de csak kevés a közepes méretű vállalkozás. A minivállalkozásoknak közepes vállalatokká kell válniuk ahhoz, hogy a gazdaság jobban megerősödjön - fejtette ki.

Ehhez tőkére és hitelekre van szükség és egyfajta, az ügyfelekre orientált bankrendszerre, ami jelenleg nincs meg Magyarországon" 

- tette hozzá.

Töröcskei azt is elmondta, hogy:

  • Szívesen látott a külföldi részesedés a Magyarországon működő bankokban, de a konszernek központjainak Magyarországon kellene lenniük.
  • A gazdasági válság tapasztalatai azt mutatják, hogy válság esetén a külföldi tulajdonosok elsősorban az anyabankok megmentésére összpontosítottak és csak nagy késéssel foglalkoztak a magyarországi problémákkal, és ez a gazdaságra is hátrányos hatással volt.
  • A Széchenyi Bank és a Raiffeisen Bank között a Raiffeisen magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról folytatott tárgyalások "elsietetten" kerültek a nyilvánosság elé, "és részben ezért alakultak úgy a dolgok, ahogy alakultak". 

Január elején merült fel,  hogy a magyar tulajdonban lévő Széchenyi Kereskedelmi Bank ajánlatot tett az osztrák Raiffeisen magyar leányvállalatára. A Raiffeisen szóvivője, Ingrid Krenn-Ditz - az ajánlattevő megnevezése nélkül - megerősítette a cég korábbi, novemberi közlését, miszerint kaptak ajánlatot a magyar érdekeltségre. Az osztrák bank végül a múlt héten bejelentette, hogy a jelenlegi feltételek mellett nem válik meg magyarországi leánybankjától. A Széchenyi Kereskedelmi Bankban a magyar állam 49 százalékkal, a Töröcskei Istvánhoz köthető T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. 51 százalékkal rendelkezik.