Mit tegyen, ha elege van a bankjából?

2014.01.22. 07:57

Valutaváltó

A bankváltás kétségkívül sok időt vehet igénybe, de valójában megéri rászánni magunkat, hiszen még ha havi szinten kis összeget spórolunk is meg, éves szinten már tízezres különbségekről beszélhetünk egyes folyószámlacsomagok között.

A bankváltás sokkal komplexebb döntés, mint a számlacsomagok díjainak összehasonlítása. A bank által nyújtott szolgáltatások minősége épp ugyanolyan fontos lehet a döntésnél; sőt a bankszámlához kapcsolódó költségek mellett a megtakarítási lehetőségeket is figyelembe kell venni azoknak, akiknek nagyobb összeg van a hitelintézetnél. Hitelfelvétel előtt meg épp ezeknek a termékeknek a kondíciói a legfontosabbak.

Nehéz például egy lakáshitellel együtt bankot váltani, hiszen még ha lehet is más bankszámláról fizetni a tartozást, a bankok általában kedvezményt nyújtanak a törlesztőrészletből, ha a fizetésünk egy ott vezetett számlára érkezik, vagy aktívan használjuk a szolgáltatásaikat.

A teljes folyamat költségmentes, egyik bank sem számolhat fel semmilyen díjat ezért.

Akkor éri meg tehát bankszámlát váltani, ha a bankszámlához kapcsolódó költségeink nagyban csökkennek, a megtakarításaink hozamán se veszítünk ennél többet.
Az is fontos szempont, hogy ha hitelünk van, a váltás miatt a törlesztőrészlet ne emelkedjen

Persze nem feltétlenül kell mindegyik szempontot figyelembe vennünk, ha bankot keresünk. Általában a kisebb vagy online bankok kínálnak ingyenes számlavezetést és magas kamatokat. Ha ezekhez a számlacsomagokhoz még kártyát sem kérünk, akkor gyakorlatilag ingyen fektethetjük be az adott bankban a pénzünk. Ilyen második számla esetén csak a felmerülő tranzakciós illetékkel kell számolnunk, ami 0,3 százalék utalás esetén. Ilyen ingyenes számlavezetési lehetőség az államkincstárnál is van.

Így válthat bankot

A Bankszövetség ajánlására a hitelintézetek kidolgoztak egy egyszerűsített folyamatot, amivel könnyen, kényelmesen és gyorsan válthatunk bankszámlát.

Ennek menete:

  • A költségek összehasonlítása, új számlacsomag kiválasztása (ez megtehető itt is).
  • Új bankszámla megnyitása.
  • Az új banknál kérvényezni a bankváltás elindítását, melyet a „Bankváltás kezdeményezése” nyomtatvány kitöltésével tehet meg.

Ezzel az új bankszámlára átkerül minden beszedési megbízás és rendszeres utalás, nagyban megkönnyítve az egész folyamatot. Az új bank értesíti a régit a váltásról 5 munkanapon belül, és innentől számítva maximum 3 héten belül a váltás meg is történik, ha kérjük, akkor ezzel a régi számla is lezárásra kerül és törlődik. Fontos: nem szűnik meg a bankszámla attól, hogy nem használjuk. Sőt ilyenkor lehet óriási tartozásokat felhalmozni az évek alatt a banki díjakból.

Így lehet elszúrni

Ha két számlatulajdonos van, akkor a váltást mindkettőnek egyszerre kell kérelmezni. A leggyakoribb technikai hibák is ehhez vagy a tulajdonos azonosításához köthető.

A személyi adatok hibás megadása és az aláírások közötti eltérés is elutasítást eredményezhet. De több más banki technikai akadálya is lehet a váltásnak, például a még élő tartozás, negatív egyenleg vagy más bankkal szemben fennálló bankszámlához kapcsolódó szerződés.

Tény, hogy habár a bankváltás „papíron jól mutat”, és akár több millióan élhetünk vele, a nehézkes ügyintézés és a szinte elkerülhetetlen egyeztetés és adminisztráció a régi bankunkkal alaposan befékezi az ügyfelek bankok közötti vándorlását. Ha lenne erre valamilyen kötelező érvényű szabályozás, hogy 7-10 napon belül a teljes bankváltásnak le kell zajlania (mint Angliában – ott is felismerték, hogy jóval kevesebb bankváltás van, mint ami indokolt lenne), akkor bizonyára sokat tudnánk spórolni a költségeken a következő évek alatt.

Ilyen esetekben személyesen kell a régi bankfiókot felkeresni, és ott minden esetleges vitás ügyet rendezni.

A buktatók

Ha nagyobb megtakarításunk van az adott banknál, amihez feltétlenül számlát is fel kell tartanunk, mindenképp számoljunk az elveszített kamatokkal. Ha a betét feltörése miatt elvesztett kamat nagyobb, mint a bankszámlaköltségek közötti különbség, akkor mindenképp várjunk a váltással.

Hitel esetén a már említett kamatkedvezményekre figyeljünk, de sok bank megköveteli a számlavezetést, ami ellehetetlenítheti a bankváltást. De még ekkor is érdemes lehet egy másodlagos számlát keresnünk, ahonnan olcsóbban tudunk utalásokat indítani vagy magasabb kamattal tudjuk lekötni a pénzünk.

Mivel a pénzügyi szolgáltatások komplex termékek, érdemes a bankváltás előtt felmérni, hogy megkapjuk-e az új bankunktól is a kívánt szolgáltatásokat. Például hogy az internetbank minősége megfelelő-e, amit a bankok honlapján található demó számlákon ellenőrizhetünk.

Mi várható a jövőben?

Már a környező országokban is van rá példa, hogy törekednek a banki díjak egységesítésére és a bankváltás egyszerűsítésére. Az európai parlament előtt is ott a mindenkinek alanyi jogon járó, ésszerű költségeken nyújtott alapszámla ötlete, ami nagyban megkönnyítheti majd a jövőben a bankválasztást, különösen a prémium tagok közzé nem sorolt ügyfeleknek. Angliában már hónapok óta működik – bár kisebb fennakadásokkal – a 7 napos bankváltás.

Magyarországon is vannak azonban pozitív lépések az ügyben. A Tartós Befektetési Számlák (TBSZ) például már mozgathatók a különböző pénzügyi szolgáltatók között. A bankváltás ilyen megtakarítás esetén 2014 januárjától nem jár a kamatok elvesztésével.

Valószínűleg az jelentené a legnagyobb könnyebbséget bankváltásnál, ha a bankszámlaszámunkat tovább tudnánk vinni (mint mobiltelefon előfizetéseknél), erre jelenleg nincs mód.

Ha többen odafigyelnének a banki költségeikre, és 2-3 évente megvizsgálnák, hogy van-e a piacon jobb ajánlat, és beindulnának nagy tömegben a bankváltások, akkor bizonyára a bankok között még nagyobb lenne a verseny, és még lejjebb mennének az árak, vagy a szolgáltatások színvonala emelkedne. A kötelező biztosításoknál is rengeteg innovációt, költségcsökkentést láthattunk a biztosítók oldalán, aminek hatására az árak is töredékei a 10 évvel ezelőtti éves díjaknak – mondta el Gergely Péter, a BankRáció.hu szakértője.